:

:

TV Most

clock

Oktobar 11, 2023   18:03

0

117

Komemoracija piscu Petru Sariću održana u Domu kulture "Sveti Sava" u Štrpcu

U Domu kulture ”Sveti Sava” u Štrpcu održana je komemoracija nedavno preminulom piscu Petru Sariću na kojoj su prisustvovali brojni poštovaoci lika i dela Sarića, članovi porodice, sveštenstvo Sirinićke parohije, kao i predstavnici lokalne samouprave.

Prisutnima se obratio predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić koji je rekao da su ljudi ponosni što je Petar Sarić živeo u Sirinićkoj župi.

“Zahvalni smo na tome što je i kroz svoje radove i knjige, pripovetke, govorio, opisivao našu Sirinićku župu. Ponosni što je jedan od najvećih srpskih pisaca živeo u našoj opštini, i obećavamo da ga nećemo zaboraviti i da ćemo se i u budućnosti na različite načine sećati njegovog lika i dela”, kazao je Jevtić.

Ispred "Jedinstva" obratio se Vukman Vidaković koji je rekao da je Sarić ceo svoj radni vek proveo u izdavačkoj delatnosti “Panorama” i “Jedinstvo”.

“Na uštrb porodice kao urednik i direktor izdavačke delatnosti provodio si u domu štampe više vremena nego u svom domu, ne štedeći se utkao si sebe snažnim nitima u inače bogatu tkanicu kulturnog života Kosova. Borio si se za svaku knjigu od preuzimanja rukopisa do izlaska iz štampe, često si bio viđen pored ofset mašine u rotaciji, u knjigoveznici, kako bi ispratio do kraja štampanje knjiga koje si uređivao i potpisivao”, kazao je Vidaković.

U ime Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici obratila se profesorka Valentina Pitulić koja je zahvalila na tome što je Sarić, kako je kazala “i mrtav u našoj zemlji ostao”.

“Da je i smrt na neki način svečani čin pokazalo se onoga dana kada smo sahranjivali dragog Petra Sarića, i prvi utisak koji sam imala to je da mi je bilo drago što smo na saučešće otišli pravo u njegovu kuću. Nije bio u nekakvoj hladnoj kapeli, bio je u svom domu, tu gde je odlučio da ostane i nekako mi je na pamet padao onaj stih Desanke Maksimović koji je posvetila svom mužu Rusu u stihu “hvala ti i što si mrtav u našoj zemlji ostao”. Hvala mu što nije sahranjen negde u Beogradu, Kragujevcu, Crnoj Gori, nego najplodnije i najvažnije seme ostaje tu gde je u ovom trenutku najteže da da neki plod, rod i berićet”, rekla je Pitulić.

U ime Društva književnika Kosova i Metohije od Petra Sarića se oprostio Novica Sovrlić.

“Pao je još jedan veliki, najviši hrast u najlepšem kosovsko-metohijskom zabranu srpske književnosti. Njegovo seme kao i svako seme iz otadžbine koja se zove srpski jezik vetar prosvetiteljski i svetosavski posejao je u zemlju iz koje je poteklo, rodilo se i izraslo do neslućenih visina sve što je srpsko pa i hrast na koga je Petar Sarić podsećao svojom veličinom i delom. Na oko golem, sav sačinjen od slova, reči i papira, beloglav zaranjao bi glavu u nebo i tamo sastavljao priče na beličastom papiru od oblačka i beline sunca”, poručio je Sovrlić.

Na komemoraciji su govorili i profesor Dragomir Kostić i Aleksandar Dunđerin. 

Sarić je preminuo 3. oktobra, a sahranjen je 7. oktobra u Štrpcu.

Izvor: Kosovo online; Foto: Kosovo online

KiMPetar SarićŠtrpcekomemoracija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva