:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Jun 26, 2022   18:55

0

28

Komemoracija žrtvama terorističkog napada u Oslu

Premijer Norveške i članovi kraljevske porodice pridružili su se danas ožalošćenima na komemoraciji žrtvama pucnjave u Oslu koja se desila na dan održavanja parade ponosa LGBT.

Premijer Jonas Gar Stere istakao je u govoru tokom komemoracije da je "pucnjava u noćnim satima stavila tačku na paradu ponosa, ali nije zaustavila borbu i napore u borbi protiv diskriminacije, predrasuda i mržnje".

On se obratio i propadnicima norveške zajednice muslimana.

"Znam kako ste se osećali kada se ispostavilo da je počinilac pripadao Islamskoj zajednici. Mnogi od vas su iskusili strah i nemir. Treba da znate: mi smo zajedno, mi smo jedno i zajedno smo odgovorni za našu zajednicu", poručio je Gar Stere tokom crkvene službe kojoj je prisustvovala i princeza Mete-Marit.

Naoružani napadač otvorio je vatru u noći između petka i subote i ubio dve, a ranio više od 20 osoba u četvrti poznatoj po noćnom životu u centru Osla, što je norveška služba bezbednosti okarakterisala kao "teroristički čin islamista", prenosi AP.

Osumnjičeni je identifikovan kao 42-godišnji državljanin Norveške poreklom iz Irana i on se nalazi u pritvoru.

Parada ponosa u Oslu trebalo je da bude održana juče, ali je zbog napad otkazana.

Među lokacijama na kojima je izvršen napad nalazi se i London Pub, bar koji je popularan među gradskom LGBT zajednicom.

Policijski istražitelji kažu da nije jasno da li je napad bio motivisan mržnjom na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Izvor: T a n j u g

Oslakomemoracijateroristi;ki napad
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva