:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Oktobar 26, 2020   10:55

0

72

Komisija i Povjerenstvo razgovarali o nestalim licima

Predstavnici srpske i hrvatske komisije za nestala lica i zatočene održali su sastanak na kome su izneli trenutno stanje u problematici nestalih lica i raspravljali o nadležnostima i standardima pri njihovom evidentiranju, saopštila je danas Komisija za nestala lica Vlade Srbije.

 

Obe strane su izvestile o preduzetim aktivnostima u odnosu na ranije preuzete obaveze oko otvorenih pitanja, a ocenjeno je kako nije postignut napredak u njihovom rešavanju i da je neophodno da se učine dodatni napori kroz konkretne mehanizme buduće saradnje na tom planu.
Saopšteno je, da su teme sastanka bile unapređenje pravnog okvira saradnje i razmatranje ostalih pitanja koja su od značaja za međudržavnu saradnju
Povjerenstvo Vlade Hrvatske za zatočene i nestale najavilo je objavljivanje novog izdanja „Knjige lica nestalih na području Republike Hrvatske".
Strane su na sastanku predvodili predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović i predsednik Povjerenstva Vlade Hrvatske za zatočene i nestale Stjepan Sučić.
Prisustvovali su i predstavnici međunarodnih organizacija koje se bave pitanjem nestalih lica Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Međunarodne komisije za nestala lica i Programa UN za razvoj (UNDP).
Obe strane istakle su opredeljenost rešavanju pitanja nestalih lica kao prioritetnom humanitarnom pitanju od neprocenljivog značaja za porodice nestalih lica i od velikog značaja za dalje jačanje dobrosusedskih odnosa, obnovu poverenja i poštovanje ljudskih prava u regionu.
Kako se navodi u cilju rešavanja slučajeva nestalih lica Komisija je Povjerenstvu predala raspoložive informacije koje će biti u narednom periodu predmet provera.
Dogovorene su i predstojeće aktivnosti, zajednička izviđanja mesta mogućih grobnica, ubrzanje procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka žrtava, na teritoriji obe države.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva