:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 14, 2022   17:33

0

127

Komšić kritikovao Hrvatsku: Nastavak udruženog zločinačkog poduhvata u mirnodopskim uslovima

Hrvatski član Predsedništva BiH, koji je u to telo izabran glasovima Bošnjaka, Željko Komšić, izjavio je danas na obeležavanju dana tzv. Armije BiH u Mostar da napadi na BiH nisu prestali ni 30 godina posle, samo se vode drugim sredstvima, kao i da je u BiH na delu nastavak udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) u mirnodopskim uslovima.

I dalje se, kazao je, odbacuju presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, a na temelju onoga što je presuđeno i dalje se vode i provode politike nekih stranaka u zemlji, podržane politikama izvan zemlje.

Podsetio je da presudom "Šestorki" utvrđeno da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, na način da je susedna Hrvatska provodila kontrolu preko lokalnih tela u tzv. Herceg-Bosni.

Komšić je rekao da je mišljenja da je cilj udruženog zločinačkog pokreta bio obnova Banovine Hrvatske, odnosno formiranje etnički čistog entiteta, kako je naveo, barem delomično u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i njegovo pripajanje Hrvatskoj.

Na taj način, dodao je, bi se ponovo ostvarilo navodno ujedinjenje hrvatskog naroda u slučaju raspada BiH, odnosno da on postane nezavisna država unutar BiH, tesno povezana sa Hrvatskom.

"U tom pogledu, presudom je utvrđeno, između ostalog, da su HVO i tzv. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna bili u funkciji ostvarivanja različitih aspekata zajedničkog zločinačkog cilja uspostavljanja etnički homogenog prostora", rekao je Komšić i dodao:

"Posebno je utvrđeno da je Hrvatska, odnosno njeno tadašnje rukovodstvo, počinila agresiju na Bosnu i Hercegovine, kao i da su Franjo Tuđman, Gojko Šušak i ostali bili deo tog udruženog zločinačkog poduhvata".

Komšić je, kako prenosi portal sarajevskog Avaza, to uporedio sa današnjim politikama HDZ-a u BiH, a posebno sa stavovima zvaničnog Zagreba, i rekao da se nameće "jasan zaključak da se i danas radi o istim politikama, odnosno o nastavku realizacije udruženog zločinačkog poduhvata u mirnodopskim uslovima, kroz ograničenu reformu Ustava i izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine".

Jer, kako drugačije shvatiti toliku težnju za etnički čistim izbornim jedinicama, vezanim za delove teritorije BiH iz kojih bi trebalo da proizađu, kako je rekao, tzv. legitimni politički predstavnici konstitutivnih naroda.

"Umešanost susedne Hrvatske u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, koje se ostvaruje kroz njihove satelite iz HDZ-a, lako se može pokazati na primerima neutvrđene međudržavne granice, problemu oko granice u Kostajnici, pitanju Trgovske gore, zatim neovlašćenog korištenja hidropotencijala iz Buškog jezera, koji susedna Hrvatska koristi na osnovu ugovora sa tzv. Herceg-Bosnom i, najzad, pitanje međudržavne granice na moru, gde smo vidno oštećeni, a što predstavnici HDZ-a u strukturama vlasti Bosne i Hercegovine opstruišu i ne dozvoljavaju da se ova pitanja reše", tvrdi Komšić.

On je HDZ BiH optužio da rade u korist i za interes susedne Hrvatske, a skoro nikako, kaže, u interesu BiH.

"Zar ovo nisu dovoljni pokazatelji nastavka realizacije ciljeva udruženog zločinačkog poduhvata", upitao je Komšić.

Izvor: T a n j u g

BiHHrvatskaKomšić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva