:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 26, 2020   16:34

0

61

Kon: Drugi talas moguć i na leto, ja očekujem u novembru

Dr Predrag Kon ukazuje da je priča o drugom talasu korona virusa za sad samo na nivou spekulacija u svetu, da još nema pouzdanih studija, ali da je moguć i na leto, ako ne poštujemo mere.

Verovatnoća da će se pojaviti drugi talas iz dana u dan se, kaže, povećava.

"Čuo sam da je drugi talas moguć i pred leto i na leto ako ne poštujemo mere. To je tačno, ali se nadam da se to neće desiti. Pojava talasa kad prođe kroz južnu hemisferu i vrati se nazad je moguća. Neki govore o septembru. Moje iskustvo sa gripom je da će to da se desi u novembru, ali to su samo utisci, iskustva, promišljanja, nema nijedne osnove. Imaćemo više znanja kad uradimo ispitivanje imuniteta", navodi Kon.

Navodi da su se svi probudili tek kad je virus došao u Italiju, a da su bili uspavani dok je bio u Kini.

"Probudili smo se ipak na vreme", kaže Kon.

Očekujemo dalji pad procenta pozitivnih na koronu

Kon je izjavio da je procenat pozitivnih na korona virus u odnosu na broj testiranih iz dana u dan sve niži i da je sada oko sedam odsto.

Tokom narednih nedelja očekujemo dalji pad procenta pozitivnih, istakao je Kon u intervjuu Blic.

On je ukazao da se, prema podacima koji se prate iz dana u dan, epidemiološka situacija poboljšava, ali da je potrebno pridržavati se propisanih mera da se epidemija ne bi vratila.

"Nužno je pokrenuti ekonomiju, rad, ali i kompletan kapacitet zdravstvenog sistema za sva ''non covid'' stanja, i to što pre. To, međutim, ne podrazumeva prerano isključivanje mera obaveznog distanciranja, ali podrazumeva postepeno ukidanje mera zabrane kretanja i prelazak na nivo jasnih i snažnih preporuka", rekao je Kon.

On je ukazao da je istovremeno važno da je uspostavljena sposobnost brzog reagovanja zdravstvenog sistema u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije i da su stvoreni kapaciteti za to.

Kon je naglasio da će se, ako dođe i do najmanjeg povećanja broja obolelih, odmah reagovati.

"Oštrije mere od ovih koje smo do sada imali ne bi trebalo da imamo, osim ukoliko ne dođe do novog talasa, ali tek u poznu jesen ili zimu", dodao je Kon.

Izvor: RTV, T a n j u g

dr Predrag Konkoronaviruspandemijadrugi talas
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva