Kon: Ima slučajeva virusa među povratnicima iz inostranstva

:

:

TV Most

clock

Septembar 18, 2020   16:14

0

31

Kon: Ima slučajeva virusa među povratnicima iz inostranstva

U Beogradu je zabeležena pojava obolevanja koronavirusom kod povratnika iz inostranstva, izjavio je danas epidemiolog dr Predrag Kon.

 

"U jednom domu zdravlja od devet pozitivnih, troje je onih koji su došli iz Crne Gore. Imamo ne samo iz Crne Gore, već i iz Turske, Egipta, Hrvatske. Imamo pozitivnih povratnika", rekao je Kon novinarima na pres konferenciji.

Kon je istakao da sistem nadzora nije napravljen da bilo kome smeta ili uznemirava, već da bude na korist svim građanima.

Dodao je da svakome, kada se uloguje i pristupi portalu e-zdeavlje, treba da odvoji samo tri minuta, za 24 sata, da bi izvršio svoju obavezu prijavljivanja.

Tih 10 dana, koliko treba da vode računa, važno je da bi se otkrili vrlo blagi slučajevi.

"Među najboljima smo u Evropi sada i moramo da održimo tu situaciju. Našli smo model, svi se nadamo da će funkcionisati besprekorno", rekao je Kon.

Kisić: Rizik od obolevanja u Crnoj Gori veći nego prošle sedmice

Rizik od obolevanja građana od koronavirusa koji su otišli u Crnu Goru je danas veći nego prošle nedelje izjavila je epidemiolog prof. Darija Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević je na konferenciji Kriznog štaba istakla da je taj rizik veći čak 25 puta.

Navodeći da je u Crnoj Gori hospitalizovano 229 pacijenata, a u Srbiji 331, Kisić Tepavčević je rekla da je rizik za hospitalizaciju na područje Crne Gore u odnosu na Srbiju osam puta veći, ako se uzme u obzir broj stanovnika.

Epidemiolog Predrag Kon je na pitanje da li mera nadzora može da bude kontraproduktivna, s obzirom da su velike gužve što je dodatni rizik, odgovorio da ne bi trebalo da bude tako i da se građani ne vraćaju samo autobusima već i avionom, kao i sopstvenim prevozom.

Prema njegovim rečima, nijedan slučaj zaražavanja u avio prevozu nije zabeležen pre svega zbog obaveznog korišćenja maski, te podseća da je regulisano da se maske nose i u autobsuma.

"Ne bi smelo da bude nekih ekscesa u smislu nekog povećanja", rekao je Kon.

Kon je istakao da je sistem nadzora izuzetno važan i za budući period kada se očekuje veći priliv građana, u novembru i decembru, a naročito uoči Nove godine.

"Taj sistem će biti od velike koristi", rekao je Kon.

Epidemiolog je ocenio i da su rezultati pokazali da u školama postoji disciplina, navodeći da je u 18 beogradskih škola bilo 19 slučajeva zaražavanja, te da su u samo jednoj školi bila dva povezana slučaja.

"To je pokazatelj da sistem funkcioniše. Ako budemo poštovali mere koje budemo donosili imamo ozbiljnu šansu da izbegnemo dramatičan udar kao šmo imali u julu", poručio je Kon.

Izvor: T a n j u g

Predrag KonDarija Kisić Tepavčevićkoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva