Kon: Krizni štab u utorak o početku školske godine

:

:

TV Most

clock

Avgust 09, 2020   16:06

0

29

Kon: Krizni štab u utorak o početku školske godine

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da će se u utorak na sednici Kriznog štaba biti doneta odluka o početku školske godine, a da je najverovatnije da će učeniti mlađih razreda, do četvrtog, eventualno petog, biti u školama, dok će za ostale biti kombinovana nastava, kao i da će biti drugačije za osnovce i srednjoškolce.

“Roditelji treba da znaju da samo zdravo dete može da ide u školu”, naglasio je Kon na pres konferenciji.

Kako je rekao, roditelji će biti saradnici u svemu, jer je potrebno da dete svakog jutra pogledaju, izmere temperature, da se to ne prepušta samim školama, da razgovaraju sa decom.

Samo ponašanje u školi biće definisano, kako za nasatvnike, tako i za učenike.

“Treba imati na umu da će mlađi razredi, koji su najznačajniji, do četvrtog, eventualno i petog, biti u školama, a za ostale će biti kombinovano i drugačije za osnovne i srednje škole. To je do sada prodiskutovano, ali i to je podložno promeni”, rekao je Kon.

Dodao je da sutra sledi još jedan, završni dogovor sa delom Kriznog šaba koji je najviše involviran u to pitanje.

Takođe, rekao je da će se vrlo pažljivo pristupiti tom pitanju, jer ima i negativnih iskustava, tamo gde se nije razmišljalo o distanci, korišćenju dezinfekcionih sredstava…

“Važno je da u tim mlađim uzrastima praktično nemamo težih slučajeva obolevanja, niti postoji visok nivo transmisije i kad obole. Ta deca mnogo manje prenose virus”, rekao je Kon i dodao da će se situacija svakako pratiti.

Još nema rešenja za decu sa autizmom

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da još nije pronađeno rešenje za decu sa autizmom i da se on zalaže da ona više ne budu u izolaciji, to jest da centri u kojima borave mogu da rade potpuno jednako kao i vrtići.

Upitan da prokomentariše zašto su deca sa autizmom i dalje u izolaciji, pošo samo njih 70 od skoro 650 koliko ih je u Beogradu ima pravo na dnevni boravak, a od roditelja se traži potvrda da su zaposleni, iako je to za njih veliki problem pošto se uglavnom oni brinu o toj deci, Kon je kazao da je problem u tome što deci sa autizmom ne može potpuno da se kontroliše ponašanje, što predstavlja dodatni rizik.

"Sa druge strane, ne mozete garantovati da i oni koji rade sa njima ne mogu da donesu kovid. To je specifična situacija. Krajnje rešenje je da bi trebalo da rade svi ti centri koji imaju dnevni boravak. Tu, ipak, postoji ogorman strah ljudi koji sa njima rade da ih neće dovoljno zaštititi", rekao je Kon.

Rešenja praktično nema, dodao je Kon i kazao da su još davno izrazili mišljenje da ti centri treba da rade potpuno jednako kao i vrtići, da je to bilo njegovo mišljenje, kao i stav mnogih epidemiologa, ali da to ipak nije prihvaćeno.

"Taj problem nije rešiv ako nema popuštanja makar sa jedne strane, nema drugog rešenja. Poznat mi je problem, ali nije nađeno rešenjem jer ne postoji potpuna saglasnost svih strana", dodao je Kon.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva