:

:

TV Most

Foto: Kurir, sreenshot

clock

Decembar 02, 2021   11:27

0

160

Kon: Odbijen predlog medicinskog dela štaba za 24-časovne kovid propusnice

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je da je sednici Kriznog štaba medicinski deo štaba bio za uvođenje 24-časovne kovid propusnice, ali da je to odbijeno s obrazloženjem da su dosadašnje mere dale rezultate i da ne treba ništa dalje raditi.

Gostujući na TV Tanjug, Kon je naglasio da 24-časovne kovid propusnice razrešavaju mnogo toga o čemu na sednici nije bilo reči, kao što su skijališta i Nova godina i da je upravo to razlog zašto treba veoma ozbiljno razmišljati o njihovom uvođenju.

Kon je istakao da je postiglo sinergetsko delovanje uvođenjem kovid propusnica od 20 sati paralelno sa produžavanjem raspusta.

"Tu je praktično broj zaraženih pao za pola. Nemamo daljeg porasta u školama, što je jako dobar znak i brojevi će padati i dalje", rekao je Kon.

On je dodao da ostaje činjenica da će naši ljudi iz inostranstva dolaziti za vreme katoličkog Božića i da će doneti virus.

"Ne znam da li će doneti omikron, ne prizivamo ga, ali i to je moguće, i eventualno virus gripa koji se pojavljuje", rekao je Kon.

On kaže da još uvek nema čvrstih podataka da li imunitet stečen preležanom bolešću ili imunizacijom dovoljan za novi soj omikron i da ćemo morati da sačekamo prave podatke o novoj varijanti virusa.

"Na osnovu nekih preliminarnih izjava, na primer iz Izraela, očekuje se da je vakcinacija dovoljna i za omikron. U Južnoafričkoj republici je došlo do ubrzanja prenosa i dominacije tog soja virusa, ali niko ne kaže da je teža klinička slika i da je bolest teža", istakao je Kon.

On je sednicu Kriznog štaba nazvao konstruktivnom, rekavši da su svi izneli svoje argumente.

"Imamo smirivanje koje će trajati još najmanje dve nedelje, a možda i duže. Zato je održavanje raspusta kao i ranije bila konačna odluka", poručio je Kon.

Izvor: Танјуг

Konkoronaviruskovid propusniceKrizni štab
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva