:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 23, 2020   10:06

0

212

Kon: Za 1. maj i Đurđevdan povećana mogućnost širenja virusa

Prvi maj i Đurđevdan su poslednji termini u kojima je zbog druženja povećana mogućnost prenošenja virusa kovid, kaže epidemiolog Predrag Kon i dodaje da će danas na Kriznom štabu da se odluči da li nas za predstojeći vikend čeka policijski čas.

"Lično mislim, bez obzira na podatke, da su 1. maj i 6. maj poslednji termini u kojima imamo ozbiljnu mogućnost kontaktiranja zbog druženja i povećanu mogućnost prenošenja virusa. To su značajani epidemiološki događaji koji mogu da pogoršaju situaciju", kaže Kon za Tv Pink.

On je pojasnio da se značajnim epidemiološkim događajima nazivaju sva kolektivna okupljanja gde postoji mogućnost povećanog širenja virusa.

Podseća da je juče bilo 224 zaražena, da je još uvek broj zaraženih iznad pet odsto testiranih te da nema opravdanja da se policijski čas ukine ovog vikenda.

"Danas će na Kriznom štabu da se odlučuje da li će biti policijskog časa za vikend", naveo je Kon i dodao da će najverovatnije policijski čas da se zadrži i u osmoj i devetoj nedelji, osim ukoliko ne padne broj zaraženih.

Virus polako slabi, navodi on, a mere će se ukidati postepeno, prati se broj zaraženih u odnosu na testirane, ali i broj pacijenata na respiratoru.

Kon kaže da će se održati sistem nadzora i da će kovid ambulante u domovima zdravlja morati da rade i dalje. "Imaćemo adapriran zdravstveni sistem", naglasio je on.

Upitan kada će Srbija imati kolektivni imunitet na virus korona, Kon je naglasio da je planirano da se radi testiranje imuniteta u dva maha.

U prvom mahu biće testirano 7.000 ljudi i to će raditi Institut za epidemiologiju Medicinskog fakulteta, a na leto će biti testirano 70.000 ljudi, što je oko jedan odsto popuacije.

Izvor: T a n j u g

dr Predrag Konkoronavirusvanredno stanjepolicijski čas1.majĐurđevdan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva