:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

April 22, 2019   19:43

0

202

Konferencija “Kraj nekažnjivosti za zločine nad novinarima”

Dvodnevna međunarodna konferencija “Kraj nekažnjivosti za zločine nad novinarima” počela je u Dečjem kulturnom centru u Beogradu. Konferenciju organizuju Radio-televizija Srbije i Udruženje novinara Srbije na dvadesetogodišnjicu NATO bombardovanja zgrade RTS-a.

Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević rekao je da se već 20 godina pitamo zašto je ubijeno 16 civila koji su u RTS-u radili svoje poslove. “Šta je hteo da uradi vrh RTS-a ostavljajući ih u nemilost NATO bombama”, zapitao je Bujošević i dodao “bili su bahati i bezosećajni da živote svojih kolega proglase beznačajnim”.

“RTS će večno pominjati svoje kolege da bi ponavljao da niko nema pravo da ubija novinare”, istakao je Bujošević. Naveo je da će RTS i dalje pokušavati da imena 16 stradalih kolega budu upisana u listu ubijenih novinara Komiteta za zaštitu novinara.

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović rekao je nikada niko ni u jednom ratu u istoriji sveta nije bombardovao jednu medijsku kuću i ubio 16 radnika. “Zašto se onda zločinu koji je počinio NATO daju druga imena”, upitao je Radomirović.

Zamenik generalnog sekretara Međunarodne federacije novinara Džeremi Dir poručio je da osuđuju bombardovanje RTS-a i podržavaju porodice stradalih koje traže pravdu. “Zaista je tužno što su oni žrtve”, rekao je Dir i upozorio da je takvo nezapamćeno kršenje propisa i nekažnjenost koja je usledila ima danas posledice širom sveta.

Predsednik Saveza novinara Rusije Vladimir Solovjov kaže da su ruski novinari bili svedoci patnje srpskog naroda i da je ono što su osetili tokom bomardovanja iz korena promenilo njihove poglede na svet.

Izvor: RTS

“Kraj nekažnjivosti za zločine nad novinarima”
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva