:

:

TV Most

Foto: CCM

SAD

clock

Novembar 13, 2019   19:23

0

238

Kongres o opozivu Trampa, on "previše zauzet" da bi gledao saslušanja

U Predstavničkom domu američkog Kongresa počelo je javno saslušanje najvišeg diplomatskog predstavnika Sjedinjenih Država u Ukrajini Vilijama Tejlora i savetnika državnog sekretara Džordža Kenta u istrazi o opozivu predsednika Donalda Trampa.

Među glavnim momentima saslušanja našla se izjava Tejlora da je američki ambasador u EU Gordon Sondland rekao jednom od Tejlorovih pomoćnika da Trampa više zanima istraga Bajdena nego politika SAD prema Ukrajini.

Tejlor je naveo da mu je Sondland rekao da sve što se ticalo Ukrajine zavisi od javnog saopštenja o istrazi.

Prema njegovim rečima, ambasador je takođe informisao Zelenskog da, ako se sa svim stvarima ne izađe u javnost, "doći će do zastoja".

"Razumeo sam da 'zastoj' znači da Ukrajina neće dobiti prekopotrebnu vojnu pomoć", rekao je Tejlor.

Na pitanje da li je Sondland imao direktnu liniju komunikacije sa predsednikom Trampom, Tejlor je odgovorio "da".  

Istraga treba da utvrdi da li je Tramp zloupotrebio položaj i pozvao Ukrajinu da se meša u američke izbore i da li je Bela kuća uslovila pomoć Ukrajini, kako bi je podstakla da istraži Trampovog rivala Džozefa Bajdena i poslove njegovog sina u Ukrajini.

Džordž Kent je rekao da je Trampov advokat Rudi Đulijani pokušavao da vodi prljavu akmpanju protiv američkih zvaničnika u Ukrajini. Naveo je da su se neki Amerikanci udruživali sa korumpiranim zvaničnicima u Ukrajini da bi napadali druge američke zvaničnike. 

Tramp je u više navrata istragu nazvao lovom na veštice, negirajući da je vršio pritisak na ukrajinskog kolegu Zelenskog.

I danas je, komentarišući istragu, upotrebio izraz "lov na veštice" i dodao da je previše zauzet da gleda saslušanja. 

Predstavnički dom je prethodno usvojio rezoluciju kojom se formalizuje proces opoziva predsednika Donalda Trampa.

Opoziv (impičment) znači da predsednici, potpredsednici i federalni zvaničnici mogu biti opozvani zbog "izdaje, mita i ostalih ozbiljnih krivičnih dela ili prekršaja", navodi se u američkom ustavu, koji, međutim, ne definiše precizno šta su to ozbiljna krivična dela ili prekršaji.

Inicijativa demokrata za opoziv Donalda Trampa podelila je Amerikance, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnenja Ej-Bi-Sija i Vašington posta. Za opoziv Trampa izjasnilo se 49 odsto ispitanika, dok je 47 odsto protiv.

Izvor: RTS, BBC

SADopoziv Donalda Trampa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva