:

:

TV Most

clock

April 07, 2020   22:57

0

192

Konjufca: Tači prekoračio ovlašćenja, Samoopredeljenje će se obratiti Ustavnom sudu

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova i dijaspore Gljauk Konjufca izjavio je večeras da je kosovski predsednik Hašim Tači prekoračio svoja ovlaščenja i poručio da će se Pokret Samoopredeljenje obratiti Ustavnom sudu.

Konjufca je u emisiji "Rubikon" na KTV, govoreći o zahtevu za nominaciju mandatara za premijera, istakao da će Tači dobiti odgovor iz Samoopredeljenja nakon prestanka pandemije koronavirusa.

"Sa pismom predsednika u kome traži ime za mandatara ima određenih problema. Prvi problem ima veze sa pristupom koji ima. Reference koje je naveo u svom pismu otkrivaju predsednikove projekcije za političku situaciju. On pristupa političkoj situaciji kao da je to predizborna ili izborna situacija - ne poput vlade koja je izabrana i koja je pala putem pokretanja nepoverenja. Predsednik zamišlja sebe kao političku ličnost koja misli da ima ustavnu i pravnu osnovu da formira nove vlade na Kosovu. Siguran sam da ta nadležnost ne pripada predsedniku", naglasio je Konjufca.

Prema njegovim rečima, predsednik Kosova nema ustavni i pravni kapacitet da okuplja političke snage i da sa tog sastanka raspisuje nove izbore ili da određuje da je potrebna nova vlada.

"S tim stavovima je Hašim Tači premašio svoj mandat kao predsednik", ocenio je Konjufca i dodao da će se Samoopredeljenje obratiti Ustavnom sudu, jer, kako je naveo, predsednik nema ni nadležnost, ni ovlašćenja da sarađuje sa DSK i formira vladu sa PAN koalicijom.

Poručio je i da Kosovo može da ide na izbore nakon što se prevaziđe situacija sa pandemijom koronavirusa.

"U ovoj situaciji, sve što nam je potrebno je objedinjavanje snaga svih političkih stranaka koje će koordinisati sve napore u borbi protiv koronavirusa i nakon toga zemlja može ići na izbore", zaključio je Konjufca.

Izvor: Kosovo Onlajn

Gljauk KonjufcaSamoopredeljenjeTačiUstavni sud
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva