:

:

TV Most

clock

Septembar 18, 2020   15:17

0

114

Konkurs za dodelu 76 učeničkih stipendija

Ministarstvo odbrane raspisalo je konkurs za dodelu 76 učeničkih stipendija za školsku 2020/2021. godinu na koji mogu konkurisati učenici mašinske, elektrotehničke i poljoprivredne srednje škole.

Konkurs je raspisan za učenike četvrte, treće ili druge godine srednjih škola, a predviđeno je sa kojih obrazovnih profila učenici mogu da konkurišu, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane i dodaje da iz mašinske škole mogu da konkurišu učenici obrazovnog profila aviotehničar za vazduhoplov i motor.

Iz elektrotehničke škole mogu da konkurišu učenici obrazovnih profila avio tehničar za elektronsku opremu ili elektrotehničar elektronike, avio tehničar za elektro opremu ili elektrotehničar elektronike, mehatroničar za raketne sisteme ili tehničar mehatronike, mehatroničar za radarske sisteme ili tehničar mehatronike i elektrotehničar telekomunikacija ili tehničar PTT saobraćaja.

Iz poljoprivredne škole mogu da konkurišu učenici obrazovnog profila prehrambeni tehničar.

Visina učeničke stipendije u školskoj 2020/2021. godini je za učenike četvrtog razreda srednje škole 25.000 dinara mesečno, za učenike trećeg razreda 20.000 dinara, a za učenike drugog razreda 15.000 dinara mesečno, preizira se u saopštenju.

Dodaje se da će po završetku školovanja i odgovarajuće vojne obuke sa oružjem učenici biti primljeni u profesionalnu vojnu službu u svojstvu podoficira u mesta službovanja Beograd, Lađevci, Niš, Batajnica, Zuce, Pančevo, Novi Sad, Jakovo, Stari Banovci, Kačarevo, Užice i Sombor.

Rad u svojstvu podoficira u RViPVO omogućava rad na sredstvima tehnike koja su među najsavremenijim u svetu, navodi se i dodaje da je ta privilegija dostupna samo licima koja se nalaze u profesionalnoj vojnoj službi.

Status podoficira u RViPVO omogućava zaposlenje na neodređeni period, mogućnost stalnog usavršavanja i napredovanja u karijeri, beneficirani radni staž, sigurnu zdravstvenu zaštitu i stalnu zaradu.

U cilju jačanja podoficirskog kadra u Ratnom vazduhoplovstvu i PVO, tokom 2019. godine primljena je prva generacija podoficira koji su završili Srednju vojnu školu, a redovno se realizuje obuka profesionalnih vojnika u Centru za obuku i usavršavanje podoficira, čime se takođe vrši popuna kadra, piše u saopštenju.

Dodaje se da se deo kadra popunjava iz civilnih struktura i da su učeničke stipendije jedan od načina za tu vrstu popune.

Stipendija se dodeljuje učeniku pod uslovom da prihvati da stupi u službu u Vojsku Srbije i ostane u službi najmanje dvostruko vreme trajanja stipendiranja, navodi se i dodaje da je konkurs otvoren do 30. septembra ove godine.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva