:

:

TV Most

clock

Maj 15, 2022   9:12

0

54

Kontraofanziva ukrajinskih snaga kod Izjuma, Rusija upozorava na posledice ako Švedska i Finska uđu u NATO

Rat u Ukrajini ušao je u osamdeset prvi dan. Ukrajinske vlasti saopštile su da su pokrenule ofanzivu kod Izjuma, na istoku zemlje, a da su se ruske snage povukle iz oblasti kod Harkova i da se ljudi vraćaju u grad. Rusija je upozorila da bi ulazak Finske u NATO bio greška koja ne može da ostane bez reakcije i političkih posledica. G7 je najavila jaču izolaciju Rusije.

Gladkov: Ukrajinske trupe granatirale selo Seredi

Ukrajinske trupe granatirale su selo Seredi Šebekinskog okruga Belgorodske oblasti, a jedan stanovnik je povređen, saopštio je guverner regiona Vjačeslav Gladkov.

"Povređen je jedan civil, zadobio je ranu od gelera. Biće mu pružena sva neophodna medicinska nega", napisao je guverner na svom Telegram kanalu.

(Izvestija)

London: Ruska ofanziva u Donbasu gubi zamah

Ruska ofanziva u regionu Donbasa "izgubila je zamah i značajno kasni", saopštila je rano jutros britanska vojna obaveštajna služba.

"U trenutnim uslovima, malo je verovatno da će Rusija dramatično ubrzati svoje napredovanje u narednih 30 dana", navodi se u redovnom Tviter biltenu britanske vojne obaveštajne službe.

(Rojters) 

Američki senatori se sastali sa Zelenskim u Kijevu

Delegacija američkih političara, uključujući lidera republikanaca u Senatu Miča Mekonela, sastala se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

Kijev su posetili i senatori Suzan Kolins, DŽon Baraso i Džon Kornin.

Zelenski je na društvenim mrežama naveo da je poseta bila snažan signal dvostranačke podrške Ukrajini, Kongresa SAD i američkog naroda.

"Hvala vam što ste nam pomogli da se borimo ne samo za našu zemlju, već i za demokratske vrednosti i slobode", istakao je on.

(Bi-Bi-Si)

Medvedev: Odluke G7 su mešanje u unutrašnje stvari Kine

Odluke G7, kojima se Peking poziva da ne pomaže Rusiji u suočavanju sa zapadnim sankcijama, predstavljaju mešanje u unutrašnje stvari Kine i nastavak tajnog rata protiv Rusije, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

"Države G7 pozivaju Kinu da ne pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija, da ne opravda svoje postupke i da ne pruži Rusiji vojnu pomoć. Ovo je nastavak direktne intervencije u unutrašnje stvari Kine i nagoveštaj da oni mogu da kazne Kinu ako se nešto dogodi", napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu, preneo je Tas.

Zemlje članice Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7) pozvale su Kinu da ne pomaže Rusiji, a naročito da ne podriva međunarodne sankcije i ne opravdava akcije Moskve u Ukrajini.

Peking treba da podrži suverenitet i nezavisnost Ukrajine, a ne da "pomaže Rusiji u njenom agresorskom ratu", navodi se u zajedničkim zaključcima G7.

(T a n j u g, Tas)  

Zelenski: Situacija u regionu Donbasa i dalje veoma teška

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je situacija u regionu Donbasa i dalje veoma teška, i dodao da ruske snage još uvek pokušavaju da demonstriraju neku vrstu pobede.

"Osamdesetog dana invazije u punom obimu ovo izgleda posebno ludo, ali oni ne zaustavljaju svoje napore", rekao je on u večerašnjem video obraćanj.

Rusija je 24. februara pokrenula, kako Moskva navodi, specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije te zemlje.

(Rojters)

Antonov: Zaposleni u ambasadi Rusije u Vašingtonu dobijaju pretnje

Zaposleni u ambasadi Rusije u Vašingtonu dobijaju pretnje, ukljucujući pretnje fizičkim nasiljem, a rad ambasade trenutno podseća na opkoljenu tvrđavu, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

"To je dobro poređenje, složio bih se sa tim - to je kao opkoljena tvrđava. U principu, naša ambasada radi u neprijateljskom okruženju", rekao je on u TV programu Solovjev, preneo je Tas.

"Svakodnevno se u blizini naše misije održavaju antiruski skupovi, dešavaju se huliganski i vandalski akti. Moji drugovi, zaposleni u ambasadi, dobijaju pretnje, ukljucujući pretnje fizičkim nasiljem", istakao je Antonov.

(T a n j u g, Tas) 

Ukrajinske snage krenule su u kontraofanzivu nedaleko od grada Izjuma, koji je pod kontrolom ruskih snaga, rekao je guverner regije Harkov Oleh Sinegubov.

Ukrajinske vlasti saopštile su da su pokrenule ofanzivu kod Izjuma (arhivska fotografija)

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov rekao je da su se Rusi povukli iz područja grada u pravcu ruske granice i da se stanovništvo vraća.

Kada je reč o mogućem ulasku Švedske i Finske u NATO, Rusija je upozorila da će reagovati ako se najave ostvare.

Moskva će preduzeti adekvatne mere predostrožnosti ukoliko NATO rasporedi nuklearne snage i infrastrukturu duž ruske granice, kaže zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

Ruski predsednik Vladimir Putin preneo je u telefonskom razgovoru finskom kolegi Sauliju Ninisteu da bi bila greška da Helsinki odustane od neutralnog statusa i pridruži se NATO-u, saopštio je Kremlj.

Uprkos pozivima američkog predsednika Džoa Bajdena da zemlje jugoistočne Azije zauzmu čvršći stav po pitanju rata u Ukrajini, specijalni samit SAD-ASEAN završen je bez osude ruske invazije na Ukrajinu.

Istovremeno, zemlje članice Grupe sedam najrazvijenijih zemalja, nakon sastanka u Nemačkoj, pozvale su države Zapadnog Balkana da potpuno usklade svoje spoljne politike sa EU, uključujući sankcije Rusiji i njihovu primenu.

Izvor: RTS

UkrajinaRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva