:

:

TV Most

clock

Jun 03, 2020   9:48

0

97

Kon:Vreme je da se ukinu uvedene mere

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da je Srbija na kraju epidemije virusa korona, da je došlo vreme za opuštanje i da se ukinu uvedene mere.

"Došli smo do kraja, vreme je da se opuštamo i slažem se sa dr Nedstorovićem (Branimirom) da je vreme da se skinu mere. Samo treba da ostavimo distancu od jednog metra. Priblizavanje na manje od jednog metra nosi mogućnost zaražavanja od bilo čega što druga osoba ima, ne samo virus korona", pojašnjava Kon za Pink.

Dodaje da Srbija ulazi iz nesigurne epidemiološke situaciju u povoljnu, da je Vojvodina već u povoljnoj situaciji i da će Beograd biti uskoro.

Navodi da epidemija još ne može biti ođavljena, jer je potrebno 28 dana bez ijednog novog slučaja, što je teško ostvarivo zbog otvaranja granica i sporadičnih slučajeva.

"Uvek se može desiti da se pojavi neki džep, ali to ne znači da smo objektivno u epidemiji", naglasio je Kon.

Osim distance, nošenje maski savetuje samo starijima i ugroženim grupama u zatvorenom prostoru kao što su prodavnice.

Za one koji smatraju da su preležali virus korona, podseća da mogu obaviti testiranje na zahtev na prisustvo antitela, koje se plaća 1.200 dinara.

"Omogućeno je komercijalno testiranje koje se radi iz venske krvi. Rezultati se dobijaju brzo. U Gradskom zavodu za javno zdravlja mora da se zakaže kako se ne bi stvarale gužve, a prethodno se novac uplati na jedinstveni žiroračun", naveo je on.

Dodaje da treba konsultovati virusologe, infektologe, imunologe da protumače rezultate testa, jer prisustvo IgM antitela podrazumeva svežu infekciju, a IgG antitela da je infekcija bila ranije i da neki stepen zaštite postoji.

Koliku dugo traje imunitet nakon preležanog virusa još se ne zna, pominje se period od godinu, godinu i po dana.

Na konstataciju voditeljke da je sigurna da je sve prošlo pošto se dr Kon jutros sa njom rukovao i skinuo masku, Kon je šaljivo dodao da možemo biti sigurni da je sve prošlo kada imunolog Srđa Janković skine masku.

"Kada Srđa skine masku, to je taj trenutak slobode", našalio se on.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva