:

:

TV Most

clock

Februar 20, 2020   11:26

0

80

Koordinacija: Inicijativa za donošenje Zakona o prinudno nestalim licima i pravima njihovih porodica

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija), kao krovna organizacija udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije, koja okuplja preko 60 udruženja iz Republike Srpske (BiH), Republike Srbije (uključujući udruženja porodica nestalih u Republici Hrvatskoj i u AP Kosovo i Metohija) i Crne Gore, saopštila je da je preduzela niz aktivnosti i inicijativa za donošenje Zakona o prinudno nestalim licima i pravima njihovih porodica.

Pravni sistem Republike Srbije, kako se navodi u saopštenju, uprkos masovnim ratnim stradanjima i prinudnim nestancima njenih građana u ratovima 90-ih godina na prostoru bivše Jugoslavije, do danas ne prepoznaje prinudno nestala lica ni članove njihovih porodica, kao žrtve, što je civilizacijski i pravno nedopustivo.

“Koordinacija je, nakon sastanka delegacije Koordinacije sa Predsednikom Republike, gospodinom Aleksandrom Vučićem, 2. septembra 2019. godine, na njegov predlog izradila Model zakona o prinudno nestalim licima i pravima njihovih porodica i predala ga zvanično Kabinetu predsednika, 11. oktobra 2019. godine, a istoga dana i Komisiji za nestala lica, Vlade Republike Srbije. Međutim do današnjeg dana, nisu preduzete nikakve aktivnosti na izradi zakona.

Upravni odbor Srpske koordinacije je na sednici održanoj 19. februara 2020. godine, jednoglasno usvojio tekst apela i doneo odluku da se uputi Predsedniku Republike, gospodinu Aleksandru Vučiću, kako bi autoritetom funkcije i ličnim autoritetom, pomogao da Zakon o prinudno nestalim licima i pravima njihovih porodica, konačno postane deo pravnog poretka Republike Srbije.

Tekst apela upućen je Predsedniku Republike 20. februara 2020. godine”.

Srpska koordinacija ovim obraćanjem medijima podseća da je u njenoj borbi za prava žrtava izuzetno važna podrška medija u podsticanju društvene solidarnosti u rešavanju najtežih pitanja nasleđa ratova 90-ih godina na prostoru bivše Jugoslavije. U tom pogledu, očekuju saradnju i interesovanje medija u vezi sa njihovim naporima u izradi i usvajanju Zakona o prinudno nestalim licima i pravima članova njihovih porodica, navedeno je u saopštenju.

Izvor: TV Most, saopštenje

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva