:

:

TV Most

clock

Januar 26, 2020   12:51

0

51

Kopli:Sporazum BG i PR ako se postigne i s Tiranom

Direktor Instituta za strateške studije u Vašingtonu Gregori Kopli tvrdi da je moguće postići sporazum između Beograda i Prištine, ali samo ako u njega bude uključena i Tirana.

On je za portal Kosovo onlajn ocenio da ne postoji podsticaj da Beograd sklopi posao isključivo s Prištinom, jer osim moralnih razloga za odbijanje Srbije da prizna secesiju Kosova i Metohije, aktuelno rukovodstvo u Prištini nalazi se na ekonomskoj i političkoj silaznoj putanji.

"S druge strane, Priština i vlada Albanije nastavljaju započete razgovore o ujedinjenju. To se može postići samo ako takav savez dobije priznanje Beograda i podnese se predlog da Srbija i Albanija pristanu na teritorijalnu razmenu", smatra Kopli.

Prema njegovim rečima, potrebna je velika politička hrabrost lidera u Beogradu, Tirani i Prištini da bi se postigla takva pozitivna transformacija, i da se na taj način probude novi regionalni počeci.

"Bilo bi potrebno pokrenuti svaki takav proces usklađivanja putem kontakata koji nisu formalne vladine veze. Na primer, mogli bi biti pokrenuti razgovori između čelnika pravoslavnih crkava Srbije i Albanije. Moglo bi doći do razgovora srpskog prestolonaslednika Aleksandra i albanskog kralja Leke Drugog. Štaviše, takav proces bi pozdravile i Evropska unija, Sjedinjene Države i Rusija, jer je to regionalni ''vin-vin'' pristup", kaže Kopli.

Govoreći o budućnosti, Kopli ističe da Srbija opravdano može da se ponosi napretkom koji je postigla od kada je izašla iz sukoba u poslednjoj deceniji 20. veka.

"Srbija je pretrpela nesrazmerno i kažnjena je nepravedno posle rata koji je razbio Jugoslaviju. Dobro se sećam teškoća koje su Srbi pretrpeli tokom 90-ih, kada sam bio tamo tokom ratnog perioda, i to je takav dar što danas mogu da vidim kako Srbija napreduje. Nagodba posle kosovske nesreće koja bi mogla da vrati kosovske Srbe u Srbiju i obnovi neke drevne srpske zemlje duž albanskog severa do Srbije omogućila bi Srbiji da napreduje i omogući joj da ponovo postane trgovinsko raskršće koje bi koristilo celoj regiji", rekao je Kopli.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva