:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 30, 2021   21:26

0

181

Kopnena zona bezbednosti, život u pripravnosti

Dve nedelje nakon upada pripadnika ROSU na sever Kosova i blokade prelaza, ekipa RTS-a proveravala je kako se čuva administrativna linija i kako izgleda život u selima u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Uvek u pripravnosti, 24 časa na dežurstvu jedinica u redovne patrole kreće s posebnim oprezom, isključivo, uz bojevu municiju. I tako već 20 godina čuvaju Kopnenu zonu bezbednosti.

Pripremila Biljana Radulović
Stariji vodnik Milija Andrić kaže da je zadatak patrole da pored osmatranja dela puta, sprečavanje šverca naoružanja, municije, ilegalnog prelaska administrativne linije.

"Za sada, što se tiče ove baze i ovog sastava, nije bilo većih incidenata i fizičkih obračuna. Jedino što imamo je prolaz migranata koji imaju alternativni put s KiM ka Raškoj i dalje ka centralnoj Srbiji", poručuje Andrić.

Rudnica je jedna od desetak baza u Kopnenoj zoni. U njoj vojnici provode i do mesec dana, a novina je da pre dolaska na smenu sada imaju i obaveznu izolaciju.

"Još jedan zadatak je da suzbiju eventualno organizovana kriminalna delovanja u Kopnenoj zoni bezbednosti, a sve to uspešno realizujemo upućivanjem patrola, formiranjem osmatračnica, zaseda i angažovanjem neposrednog obezbeđenja. Za sve to imamo odličnu saradnju s Kforom s kojim realizujemo jednovremene patrole i osmatračnice", ističe komandir baze kapetan prve klase Sava Kovačević.

Patrole prolaze iznad samih prelaza, kraj zaselaka u kojima su uglavnom staračka domaćinstva. Mlađi su na poslu na severu Kosova ili u većim gradovima centralne Srbije. Oni koji su ostali, tenzije između Beograda i Prišine, itekako osećaju.

"Ja sam ovde, a živim i u Leposaviću, problem je odlazak, gužve, sad moramo da lepimo nalepnice preko grbova na tablicama, posle da ih odlepimo", naglašava Bojan Kragojević.

Ana Galjak kaže da prolaze kamioni, automobili i da brinu ko ide i šta ide, ko šta vozi i prevozi.

"Asfalt i struja nedostaju, ovde je totalni mrak, ako nema svetla pred kućom. Svako nailazi i migranti prolaze", dodaje Ana.

Na putevima podno Kopaonika zimi dodatni problemi. Tada se za pomoć u čišćenju snega meštani obraćaju i vojnicima ove baze. U drugim bazama koje štite administrativnu liniju neretko traže i zaštitu od šumokradica s teritorije Kosmeta.

Administrativna linija koja razdvaja centralnu Srbiju i Kosmet dugačka je 382 kilometra, a čak o 40 kilometara brinu vojnici iz baze Rudnica.

Iako incidenata nema već godinama, potreban je oprez u svakom trenutku pa samim tim i zaštitna oprema kako za njih, tako i za sve one koji su sa njima u patroli uključujući i novinarske ekipe.

Izvor: RTS

Kopnena zona bezbednostiVojska Srbijeakcija kosovske policije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva