:

:

TV Most

Foto: AutoRepublika

clock

Avgust 19, 2022   17:55

0

191

Korišćenje elektromreže norveškog Statneta besplatno u 2023.

Norveški državni operater elektromreže Statnet saopštio je danas da će nastaviti svoju politiku besplatnog korišćenja njegove mreže do kraja 2023. kako bi ublažio udar na potrošače od visokih cena električne energije.

Statnet je u februaru odlučio da od aprila do kraja 2022. godine ne naplaćuje tarife za korišćenje njegove mreže nakon što su rekordno visoke cene električne energije povećale njegov prihod od distribucije struje u Norveškoj i susednim zemljama.

Ta odluka je sada produžena do kraja 2023. godine, navodi se u saopštenju kompanije, prenosi Rojters.

Statnet je takođe naveo da će drugu tarifu, koju obično naplaćuje korisnicima u vezi s gubicima na mreži, spustiti na nulu od 1. septembra do kraja 2023.

Novo redukovanje tarifa smanjiće troškove potrošača za električnu energiju za 11 milijardi kruna (1,12 milijardi dolara), dodaje se u saopštenju.

Statnetov potez svodi na nulu deo računa za struju koji plaćaju građani i korporativni korisnici za korišćenje glavne visokonaponske državne energetske mreže kojom upravlja ova kompanija. Stanovništvo i preduzeća će međutim i dalje plaćati naknade za korišćenje mreže lokalnih dobavljača i samu struju.

Iz Statneta su naveli da su njihovi prihodi, od upravljanja uskim grlima tokova električne energije, porasli iz regiona sa različitim cenama na 3,0 milijarde kruna (308,7 miliona dolara) u julu i da su zaradili 11,5 milijardi kruna (1,18 milijardi dolara) u dosadašnjem toku godine do početka avgusta, naspram 5,3 milijarde kruna (514,5 miliona dolara) u celoj 2021. godini

Norveška je podeljena na pet različitih cenovnih zona, pri čemu se prosečna cena kretala od početka godine do sada od 12,89 evra po megavat-satu (MWh) u najsevernijoj zoni NO4 u odnosu na 193,21 evra po MWh u najjužnijoj zoni NO2.

Izvor: T a n j u g

Norveškaelektromreža Statnet
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva