:

:

TV Most

clock

Jul 05, 2020   8:12

0

195

Koronavirus ne slabi i ne bira uzrast, vanredno u 10 opština i gradova

Zaraza koronavirusom je u Srbiji registrovana kod 15.829 ljudi, a do sada je od kovida 19 preminulo 306 pacijenata. Vanredna situacija je na snazi u deset opština i gradova.

 

Stručnjaci upozoravaju da koronavirus nije oslabljen i da je dokazano da umiru i mlađi, bez ijedne jedine druge bolesti.

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je koronavirus registrovan kod još 325 osoba, a kovid 19 odneo je još 8 života.

Usled pogoršanja epidemiološke situacije izazvane širenjem koronavirusa, u Kraljevu je na snazi vanredna situacija, koja je ranije proglašena i u Novom Pazaru, Tutinu, Kragujevcu, Vranju i Ivanjici, a od 3. jula i u Beogradu, Šapcu i Čačku i Arilju.

Infektolog Mijomir Pelemiš poručio je da treba jasno i glasno reći da koronavirus nije oslabljen, a dokaz je da svi obolevaju.

Virus ne bira uzrast, pitanje je samo kakav će biti ishod, istakao je Pelemiš i naveo da je dokazano da umiru i mlađi, bez i jedne jedine druge bolesti.

U Novom Pazaru je za 24 časa formirana vojna poljska bolnica u krugu Opšte bolnice i od juče je spremna za prihvat pacijenata.

Privremena kovid-bolnica biće otvorena od ponedeljka u sportskoj dvorani u Areni i imaće 500 bolničkih kreveta i sve uslove za prijem obolelih od kovida 19, najavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Ortopedska klinika na Banjici će od utorka, kako je dodao, biti vraćena u kovid sistem.

Trudnice sa simptomima bi trebalo prvo da se jave u kovid ambulantu


Prof. dr Ana Mitrović Jovanović, načelnica dnevne bolnice GAK "Narodni front" kaže za RTS da bi trudnice koje imaju simptome prvo trebalo da se jave u nadležni dom zdravlja i kovid ambulantu.

"Najčešća dilema je kada se trudnica u recimo petom mesecu trudnoće razboli. Počnu da osećaju simptome i one po pravilu dolaze u Narodni front. A to je pogrešno. Mi imamo posebna odeljenja za kovid trudnice i kovid ginekologiju, ali ne treba takve trudnice da se prvo jave na mesto ginekološke klinike, osim ako imaju simptome pored kovida koje su vezane za trudnoću. Ako je ercimo u petom mesecu trudnoće ona treba da se javi u nadležni dom zdravlja i kovid ambulantu i da se tamo zbrinjavaju simptomi", kazala je Mitrović Jovanovićeva.

Navodi da ona ima više pozitivnih trudnica, nego u prvom piku epidemije. 

Menja se klinička slika pacijenata u Kragujevcu


Dr Predrag Sazdanović, direktor Kliničkog centra Kragujevac kaže za RTS da će se prvi pravi efekti mera videti za dve nedelje.

"Klinički centar u Kragujevcu mora da bude spreman da izdrži povećan broj pacijenata koji zahtevaju dijagnostiku i lečenje. Mi smo ovako nešto i očekivali i pripremali se za ovakve stvari. Naš klinički centar pokriva šest regiona i u obavezi smo da pružamo pomoć i drugim regionima", navodi Sazdanović.

Prema njegovim rečima, klinička slika pacijenata je izmenjena.

"Od lakših oblika koje smo imali u martu sada imamo pacijente sa težom kliničkom slikom. Primetili smo da je povećan broj pacijenata u ambulantama. Juče smo imali veći broj pacijenata nego ikada koje smo primili u istom danu. Više se javljaju Kragujevčani iz regiona Šumadije nego ranijih dana", istakao je Sazdanović.

Lekari iz Kragujevca su, kaže, prvi pritekli u pomoć kolegama iz Novog Pazara.

Ističe da je ovo kao da imate partiju šaha sa virusom.

"Mi smo još pre deset dana iz ministarstva zdravlja dobili novih 15 respiratora. Pretvorili smo Kliniku za neurologiju u kovid bolnicu, i povećali kapacitete za preko 20 mesta, na preko 240 mesta u ovom trenutku. Sve to skupa je samo priprema za ono što nas očekuje u narednih deset ili 15 dana. Mi smo potpuno spremni, ali sve zavisi od stanovništva. Ako postoji odgovornost prema sebi i zajednici, onda sistem može da izdrži pritiske", napomenuo je Sazdanović.

Kada je reč o privremenim bolnicama, navodi da očekuje pozitivan odgovor iz Republičkog kriznog štaba.

KCV: Na lečenju 139 obolelih od korone, 4 na respiratorima

U Kliničkom centru Vojvodine (KCV) trenutno se leči 139 pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od virusa KOVID - 19. Od toga, kod 4 pacijenta, s obzirom na njihovo trenutno zdravstveno stanje, lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije, saopšteno je iz KCV.

Navedeno je da je u poslednja 24 časa u Klinički centar Vojvodine primljen 31 pacijent sa koronavirusom.

U cilju sprečavanja zarazne bolesti KOVID-19 i preduzimanja svih preventivnih mera sa ciljem zaštite zdravlja i bezbednosti stanovništva, KCV podseća da obavezna preventivna mera podrazumeva nošenje zaštitinih maski u gradskom, prigradskom i međumesnom saobraćaju, a preporučuje se nošenje maski u svim zatvorenim prostorima.

Pored ovih preporuka neophodno je održavanje odgovarajuće distance, kao i redovno pranje i dezinfekcija ruku.

Još devet zaraženih u Kraljevu

Dr Aleksandar Macan, direktor Zavoda za javno zdravlje Kraljevo kaže da su od 24 uzorka poslatih u četvrtak na testiranje stigli rezultati za 22 i da je od njih pozitivno 9 ljudi.

Macan je za RTS rekao da su rezultati kasnili, zbog velike navale na laboratoriju "Vatreno oko".

Dnevno se u kovid ambulantu javi i oko stotinu ljudi. Zabrinutost raste je je procenat pozitivnih među analiziranim ide i do 70 odsto, ukazuje Macan.

"Pojedinih dana je išlo cak do 70 odsto. Uglavnom se kreće oko 50 odsto od onih koji su poslati na testiranje i to je ono što zabrinjava. I to je ono što je navelo nas da predložimo ove mere da se uvede vanredna situacija po tipu epidemije", istakao je Macan.

Uvođenje mera se tražilo nedelju dana, a primenjuju se od danas.

"Mere koje su kasnile su pogoršale situaciju. Ove mere su mere socijalnog distanciranja. Moramo da naučimo da živimo sa virusom, i mi ga uzimamo našim neodgovornim ponašanjem", ukazao je Macan.

U Kraljevačkoj bolnici je, dodaje, sve u redu.

"Infektivno odeljenje se polako puni, ali ima i ljudstva i opreme da bi se reagovalo na pravi način", zaključio je Macan.

U KBC Zemun za dan primljeno 175 pacijenata

U Kliničko bolnicki centar "Zemun" za dan je primljeno 175 pacijenata.

Direktor bolnice Dragoš Stojanović rekao je za RTS da je u subotu od 14 do 19 sati u toj ustanovi bilo 140 pregleda, a do jutros 195.

KBC Zemun od juče se potpuno vratio u kovid sistem, ali je postao i trijažni centar.

Stojanović je rekao da je otvoreno šest punktova za preglede.

"Mi nismo infektolozi, tako da je to veliki napor, a veliki je broj pacijenata i svi se trudimo da maksimalno izademo u susret", naveo je Stojanović.

Istakao je da je do jutros primljeno 175 pacijenata, što je mnogo.

Kako je dodao, to su u principu mladi pacijenti. Kaže da je njihova klinička slika lakša, ali da se usložnjava i intenzivna nega je popunjena sa 20 pacijenata.

Stojanović je rekao da ga sekira jutrošnji snimak koji se pojavio na društvenim mrežama i koji ukazuje na odredene aktivnosti po splavovima.

Ističe da je naš zdravstveni sistem jedan od najhumanijih na svetu, ali da je veliki broj pacijenata. Kako navodi, nikad nisu primili 175 pacijenata u bolnicu u jednom danu.

Zbog toga su, rekao je, juče posle sastanka sa ministrom zamolili na sve građane da se smire.

"Apelujem i molim, suzdržite se od društvenih aktivnosti, ostavite restorane, splavove, kafane. Veliko je opterećenje na zdravstveni sistem, nije lako raditi na 30 stepeni u skafanderu", ukazao je Dragoš Stojanović.

Izvor: RTS

koronavirusvanredna situacijaSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva