:

:

TV Most

clock

Januar 03, 2022   16:54

0

174

Koronavirus u regionu i svetu

U Crnoj Gori su, u poslednja 24 sata, od posledica koronavirusa preminule četiri osobe, a registrovano je 1.704 novih slučajeva infekcije, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

 

Testirano je 4.517 uzoraka na koronavirus, a udeo pozitivnih je 37,72 odsto.

Najviše novozaraženih je u Podgorici - 797 osoba.

Ukupan broj preminulih povezanih sa kovid 19 infekcijom u Crnoj Gori od početka pandemije je - 2.420.

Ukupan broj aktivnih infekcija je 12.507.

U BiH 457 novozaraženih koronavirusom

U Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu, registrovano je 457 osoba pozitivnih na koronavirus, od 2.111 testiranih uzoraka.

Samo u Federaciji BiH registrovane su 433 osobe pozitivne na koronavirus, od 1.851 testiranih uzoraka, dok je 11 pacijenata preminulo. Četiri smrtna sučaja su prijavljenan retroaktivno.

U FBiH od koronavirusa je umrlo 7.497 osoba, saopštio je entitetski Zavoda za javno zdravstvo.

U poslednja tri dana u Republici Srpskoj je registrovano 212 pozirivnih na koronavirus i 26 smrtnih slučajeva.

U Brčko distriktu je registrovano 13 osoba pozitivnih na koronavirus, od 171 obrađenog testa. Preminula je jedna osoba.

U najvećoj atinskoj bolnici 92 medicinara pozitivna na kovid

U najvećoj atinskoj bolnici Evangelismos 92 člana medicinskog osoblja su prethodnih dana bila pozitivna na koronavirus i oni se nalaze u samoizolaciji, dok su posete pacijentima zabranjene, saopštio je danas menadžment bolnice.

Predstavnik Evangelismosa Anastasios Grigoropulos rekao je za dnevnik Katimerini da su svi zdravstveni radnici inficirani koronom van bolnice.

Osim toga, Grigoropulos objašnjava da su mnogi pacijenti koji se u bolnici leče od drugih bolesti zaraženi koronom tokom boravka, a što se pokazalo nakon nekoliko dana provedenih u bolnici kad su na testu bili pozitivni, za razliku od negativnog testa koji su imali kad su primljeni.

On je dodao da je moguće da je još članova osoblja zarazi, što bi izazvalo još veće probleme u funkcionisanju bolnice.

Katimerini navodi, pozivajući se na reči šefa Službe za javno zdravlje Teuklisa Zautisa, da je oko 70 odsto zaraženih u pet grčkih regiona (Atika, Solun, Patra, Tesalija, Krit) inficirano omikron sojem.

Britanski naučnik: Osobe sa prehladom treba da idu u karantin

Osobe koje imaju prehladu ili grip bi trebalo da budu u izolaciji nekoliko dana, izjavio je jedan od vodećih britanskih naučnika ser Frenk Aterton.

Aterton, koji je vodeći medicinski stručnjak Velsa, kaže da kriza koronavirusa treba naciju da natera da razmisli "kako smo se ponašali kao društvo" i da svako ko ima virusnu infekciju mora u samoizolaciju da bi sprečio širenje infekcije na druge.

Komentari su došli u vreme kada se Velika Britanija bori sa širenjem omikron soja.

Prema trenutnim pravilima u Engleskoj, Velsu i Severnoj Irskoj, svako ko je pozitivan na kovid, mora da bude u karantinu najmanje sedam dana.

Ukoliko je pacijent negativan na testu, može da izađe posle šest ili sedam dana iz samoizolacije, dok je u Škotskoj period obaveznog karantina najmanje 10 dana.

Prvi smrtni slučaj od omikrona zabeležen u Južnoj Koreji

Prvi smrtni slučaj od posledice zaraze novim omikron sojem koronavirusa zabeležen je danas u Južnoj Koreji.

Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti saopštila je da je preminuli pacijent bio u 90-im godinama, kao i da je živeo u staračkom domu, preneo je AP.

U saopštenju agencije se dodaje da je osoba primila drugu dozu vakcine protiv kovida-19 u oktobru.

U staračkom domu je ukupno 21 osoba bila pozitivna na korona virus, a kod njih troje je potvrđen novi omikron soj.

Južna Koreja je do sada potvrdila 1.318 slučajeva zaraženih omikron sojem korona virusa, a zdravstveni stručnjaci tvrde da će verovatno uskoro ovaj soj zameniti deltu i postati dominantan u zemlji, navodi AP.

U Marselju otkriven novi soj korone?

Na jugu Francuske 12 osoba je zaraženo dosad nepoznatom varijantom koronavirusa, tvrdi "Marselj njuz".

Za nultog pacijenta se navodi da je povratnik iz Kameruna, a eksperti zbog toga pretpostavljaju da bi potencijalni, novi soj mogao da potiče iz ove centralnoafričke zemlje. Novi soj su otkrili stručnjaci Univerzitetske bolnice u Marselju, a privremeno su ga nazvali B.1.640.2.

U preliminarnoj studiji, stručnjaci francuske vlade su identifikovali 46 mutacija u varijanti i naveli da bi nova varijanta mogla da bude zaraznija od originalnog soja.

Izvor: T a n j u g

koronavirussvetregionBiHCrna Gora
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva