:

:

TV Most

clock

Novembar 15, 2021   21:06

0

83

Košar: Srbija će imati svoje mesto u prioritetima Francuske

Novi ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar, u obraćanju građanima Srbije i sunarodnicima u našoj zemlji, najavio je da će Srbija imati svoje važno mesto u aktivnostima Francuske tokom svog predsedavanja EU u prvoj polovini iduće godine.

"U prvoj polovini 2022, tokom predsedavanja EU naše aktivnosti će se odvijati u skladu sa prioritetima koji će biti predstavljeni u decembru. Srbija, čije reforme podržavamo, kao i principe pridruživanja EU, imaće u njima svoje važno mesto“, rekao je Košar u video poruci objavljenoj na fejsbuk profilu Ambasade Francuske.

Svoje obraćanje, počeo je na srpskom jeziku, rečima "dragi prijatelji", a potom nastavio na francuskom, rekavši da mu je veliko zadovoljstvo što je u Beogradu preuzeo novu dužnost.

Podsetio je da je 10.novembra predao akreditivna pisma predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, sa kojim je, kako je istakao, imao srdačan susret.

Košar je ukazao da je na Dan primirja imao prilike da konstatuje do koje mere su francusko-srpski odnosi isprepleteni, i da su oni bogati i bolni, posebno na Solunskom frontu gde su se zajedno borile naše dve vojske.

"Dolazim u posebnom periodu, bogatom za naše bilateralne odnose I stalo mi je da nastavim posao mojih prethodnika. Poseta predsednika Francuske Emanuela Makrona Beogradu pre dve godine predstavlja pravi skok u kvalitetu odnosa. Nakon nje je usledila francuska strategija za Zapadni Balkan, koja posebno poziva na veće angažovanje u Srbiji uključujući podršku reformama na putu ka EU", rekao je Košar dodajući da će se rukovoditi tom strategijom.

Naglasio je da se ta strategija već realizuje, podsećajući da je predsednik Srbije dva puta boravio u poseti Parizu, 2020.i 2021, i da je bilo mnogo ministarskih poseta.

"Naš strateški dijalog proistekao je iz sporazuma potpisanog 2011. koji se posebno pokazao pojačanom saradnjom u oblasti odbrane. Podzravljam angažovanje srpske vojske u evropskim i međunarodim mirovnim snagama, to pokazuje uključenost Srbije u svetsku bezbednost", rekao je ambasador Francuske.

Košar je konstatovao da ekonomska saradnja dve zemlje nije bila pogođena pandemijom i da je razmena nastavila da raste, na nivo od oko milijardu evra.

Takođe, ukazao je da 120 francuskih kompanija radi u Srbiji, od kojih neke i na važnim infrastrukturnim projektima, kao što su izgradnja metroa u Beogradu i modernizacija beogradskog aerodroma.

Košar je naveo da je Francuska predstavljena i preko Francuske agencije za razvoj, čija regionalna kancelarija postoji od 2019., kao i da je agencija spremna da značjano poveća finansijsko angažovanje u Srbiji.

"Želim da nastavim promociju naših odnosa u oblasti kulture, obrazovanja, nauke... Oko 100.000 osoba u Srbiji uči francuski. To je dobro, ali možemo bolje. Francuski umetnici učestvuju na manifestacijama u Srbiji i Francuska se pridružje progamima Novog Sada 2022. kao grada evropske kulture“, naveo je on.

Košar je dodao i da Francuska nudi i ekspertsko obrazovanje, kao i stipendije studentima.

“Frankofonija je prioritet, a Srbija je izabrala da se pridruži Međunarodnoj organizaciji frankofonije", podsetio je Košar i dodao da će pružiti punu podršku i francuskoj školi u Beogradu.

Izvor: Танјуг

KošarEUFrancuskaSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva