:

:

TV Most

Foto: Kosmetski stradalnici

clock

April 22, 2019   11:54

0

399

"Kosmetski stradalnici" obeležili 21. godišnjicu prvog masovnog kidnapovanja srpskih civila

Udruženje porodica kosmetskih stradalnika je protestnim skupom ispred prostorija Udruženja u Beogradu  obeležilo 21. godišnjicu prvog organizovanog masovnog  kidnapovanja srpskih civila i monstruoznog zločina nad njima.

Predsednica Udruženja Nataša Šćepanović je i ovog 22. aprila, nezadovoljna što su na postradale srpske civile na Kosovu i Metohiji, kako institucije u Prištini i Beogradu, tako i organizacije koje se kršenjima ljudskih prava bave, svi zatajili i zaboravili. Članovi porodica kosmetskih stradalnika čuvaju uspomenu na njih, i dalje verujući da je pravda najčešće spora, ali dostižna i za sve one čiji je jedini „greh“ bio što su Srbi odlučni da ostanu i opstanu na svojim viševekovnim ognjištima.
U vreme kada je Država Srbija u punom kapacitetu bila prisutna u svojoj južnoj pokrajini, 21. I 22. aprila 1998. godine, albanski teroristi su kidnapovali sedmoro srpskih civila u selima Gornji Ratiš i Dašinovac kod Dečana. Iz njihovih domova, prisilno su odvedeni Vukosava Marković (62), Darinka Kovač (67), Milica Radunović (61), Milka Vlahović (66), Milovan Vlahović (64), Miloš Radunović (61) i Slobodan Radošević (56). Ostaci tela nekih od njih ni do danas nisu pronađeni, a niko od nalogodavaca ili izvršilaca ovog, kao ni svih masovnih i pojedinačnih zločina nad srpskim civilima na Kosovu i Metohiji, nije pravedno kažnjen.
I podsećanje za one koji ne znaju, ili su možda u međuvremenu zaboravili, na samo tri kilometra od pomenutih sela, kao i kolektivnog centra za Srbe iz Hrvatske u selu Babaloć gde su takođe počinjeni stravični zločini, nalazi se rodno selo aktuelnog kosovskog premijera Ramuša Haradinaja. Glođani su bili ne samo regrutni centar terorističke OVK, već i sedište štaba operativne zone „Dukađini“, gde su od 24. marta 1998. pod komandom i kontrolom Ramuša Haradinaja i Idriza Baljaja kidnapovani, mučeni, ubijani i masovno proterivani tamošnji srpski civili, kao i Romi, Egipćani i „nelojalni“ Albanci.
Iako je danas Ramuš Haradinaj „ugledni“ visoki zvaničnik samoproglašene kosovske države sa kojim svetski i naši zvaničnici razgovaraju i pregovaraju , mi, članovi porodica kosmetskih stradalnika, čuvajući uspomenu na nevino postradale, i dalje ćemo podsećati da pravda za Srbe nije zadovoljena. Kao i na to ko su bili inspiratori, nalogodavci i izvršioci zločina nad hiljadama nedužnih civila na Kosovu i Metohiji.

Izvor: TV Most, Saopštenje

Udruženje kosmetskih stradalnikakidnapovanjazločini nad civilimakiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva