:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Avgust 07, 2020   14:12

0

33

Kosnet: Donošenje zakona o OVK protiv slobode govora

Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet izjavio je danas da predloženi Zakon o zaštiti ratnih vrednosti takozvane OVK nije u skladu sa osnovnim slobodama, pre svega slobodom govora.

 

On je u autorskom tekstu objavljenom na sajtu ambasade rekao da SAD nisu protiv takozvane OVK i smatraju da "Kosovo ne bi bilo nezavisno" bez napora OVK i drugih organizacija, ali da je kod pomenutog zakona sporno to što podriva slobodu govora.
"Zastrašivao bi građane, bilo koje nacionalnosti, bilo koje etničke pripadnosti, koji žele da ponude stavove ili tumačenja izvan glavnih tokova, bacio veo straha i neizvesnosti u političkom govoru i otvorio vrata hirovitim ili selektivnim optužbama", ocenio je Kosnet.
Dalje, on smatra da bi zakon otvorio vrata zakonodavstvu koje bi kriminalizovalo druge oblike slobodnog govora, postavljajući opasan presedan, a da je kriminalizacija kritike bilo koje grupe ili pojedinca opasan korak ka autoritarizmu.
"Predloženi zakon takođe bi mogao da potkopa napore u ostvarivanju pravde. Svedoci, bez obzira na svoje poreklo bi se zapitali da li bi mogli da budu kažnjeni zbog svedočenja o navodnim zločinima pojedinaca povezanih sa OVK, čak iako su te osobe optužene da su postupale samostalno, a ne u ime grupe", smatra Kosnet.
On je ukazao da u prištinskom pravosuđu već postoje zakoni protiv klevete i uvrede i da bi na lažne tvrdnje protiv veterane tzv.OVK trebalo primenjivati te zakone, kao i da predloženi novi zakon predstavlja nepotreban teret za sprovođenje zakona i pravosudni sistem.
"To bi omogućilo lak put suparnicima da izreknu optužbe jedni protiv drugih uz očekivanje da će odmah početi istraga i krivično gonjenje. To bi otvorilo vrata za buduće političke manipulacije", rekao je američki diplomata.
On samatra da bi muzej o kosovskoj borbi za nezavisnost bio dobar instrument za odavanje počasti borcima, ali i baza za istraživanje i ispitivanje. "Takav muzej mogao bi da pomogne građanima da savladaju i bolje razumeju ono što je, bez sumnje, teška i bolna istorija. Ako se uradi kako treba, mogao bi da bude instrument za okupljanje građana i izgradnju budućnosti sa iskrenim suočavanjem sa prošlošću".

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva