:

:

TV Most

Foto: TVSH

clock

April 09, 2019   10:58

0

212

Kosnet i Haradinaj danas o zahtevu SAD da se ukinu takse

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet trebalo bi danas da se sastane sa premijerom privremenih prištinskih institucija, Ramušem Haradinajem,  na temu ukidanja sto odsto uvećanih taksi na proizvode iz Srbije, a na insistiranje SAD da ta mera bude ukinuta, piše prištinski Zeri. 

Kosnet i Haradinaj će sastanak održati u kancelariji predsednika parlamenta Kadrija Veseljija.

Veselji, koji je više puta do sada izjavio da je bio inicijator uvođenja te mere prema Srbiji, kasnije je promenio stav i tražio da Haradinaj privremeno suspenduje takse zbog međunarodnog pritiska i posebno zahteva SAD, što bi otvorilo mogućnost za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, koji je u prekidu od novembra prošle godine.

Zeri podseća da Haradinaj juče nije želeo da komentariše da li će takse biti ukinute, kao što to traže Sjedinjene Države i Evropska unija. 

"Sneg će se jednom istopiti", rekao je Haradinaj na pitanje novinara o sastanku s Kosnetom i razgovoru o taksama.

S druge strane, kosovski predsednik Hašim Tači pozvao je na povlačenje vladine odluke o taksama jer, kako smatra, to utiče na odnose Kosova sa SAD.

U međuvremenu, poslanici iz redova opozicije izrazili su uverenje da će 100 odsto uvećane takse biti ukinute, nakon zahteva SAD, dok analitičari procenuju da će se kosovske institucije "predati" suočavajući se sa američkim pritiskom.

Oni, međutim, smatraju da to ne bi trebalo da se dogoditi sve dok ne bude sasvim jasno kakve će koristi Priština imati od tog kompromisa.

"Odnosi sa SAD su važniji od bilo kog izbornog interesa i svako ko krši američke investicije na Kosovu prirodno nema građansku podršku. Ako neko na Kosovu očekuje da Srbija pomogne Kosovu da izađe iz ovog okvira, važno je da mi ne pogrešimo i da budemo jedinstve", rekao je Tači na konferenciji za novinare.

KosnetHaradinajSADtakse
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva