:

:

TV Most

Foto: kosovapress

clock

Decembar 03, 2019   13:44

0

205

Kosnet: SAD spremne da prihvate sporazum BG i PR koji bi uključivao bilo kakva "prilagođavanja granica"

Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet izjavio je da konačni dogovor između Beograda i Prištine treba da bude prihvaćen od naroda, a ne samo od nekolicine političara.

U opširnom intervjuu za prištinsku Koha ditore, Kosnet je rekao da su SAD usredsređene, ne samo na vraćanje Beograda i Prištine za pregovarački sto, već i na obezbeđivanje uslova za uspešno zaključivanje sveobuhvatnog sporazuma.

Američki diplomata smatra da bi taj dogovor mogao da bude postignut tokom naredne godine.

Podsetio je na poslednje izjave predstavnika američke administracije da su SAD spremne da, ako se Beograd i Priština dogovore, prihvate sporazum koji bi uključivao bilo kakva "prilagođavanja granica".

Amerika ne bi odbacila takav sporazum, kaže Kosnet i ističe da misli da su neki pogrešno shvatili da to znači da se SAD aktivno zalažu za, kako je rekao, bilo kakve veće promene granice.

"Nikada nije bilo tako. Štaviše, naš stav je bio da svaki sporazum između Kosova i Srbije treba da bude prihvatljiv za narode dve zemlje, a ne samo za neke političare", rekao je Kosnet.

Prema Kosnetu, moguće je da će Beograd i Priština, kao deo opšteg sporazuma, razmotritii razgraničenje.

A da li bi trebalo razmotriti ovu opciju, Kosnet kaže, da je to pitanje za prištinsku i vladu u Beogradu - da li oni očekuju da će u budućnosti biti razgovora o teritorijama.

Govoreći o formiranju nove prištinske vlade, Kosnet kaže da je nerealno razgovarati o tome bez priznavanja političke stvarnosti Srpske liste. Američki diplomata smatra da je Aljbin Kurti svestan da se njegova odgovornost kao premijera razlikuje od odgovornosti opozicionog lidera, kao i da razume kosovski ustav.

"Mislim da je realan i znam da neće moći da upravlja bez da čuje glas članova srpske zajednice. Činjenica je šta Srpska lista predstavlja - nije svaki pojedinac - nije svaki Srbin ljubitelj Srpske liste - ali, to je važan glas. Mislim da nije realno govoriti o upravljanju zemljom bez poštovanja ustavnih principa o ulozi manjina i bez priznavanja političke stvarnosti Srpske liste", rekao je Kosnet.

Upitan koji kompromis je moguć, prema njegovom mišljenju, između Beograda i Prištine, američki diplomata kaže da SAD ne učestvuju u tim pregovorima, već da poput evropskih prijatelja, žele da pomognu u tom procesu.

"Dakle, ne bih ulazio u detalje o hipotetičkim stvarima o tome šta će se desiti. Međutim, kao profesionalni diplomata, želim reći da mislim da je važno da pregovarači budu slobodni da raspravljaju o bilo čemu, da nemaju preduslove. Mislim da je važno da Kosovo ukine takse, kao i da Srbija obustavi kampanju za povlačenje priznanja Kosova", kazao je.

O zalaganju Samoopredeljenja i DSK-a za reciprocitet sa Srbijom, Kosnet kaže da misli da je "njihova posvećenost suspenziji taksi definitivno pozitivan potez".

Što se tiče reciprociteta, kaže Kosnet, mišljenje SAD je da su to pitanja o kojima treba doneti odluku za pregovaračkim stolom.

"Iskreno, za nas nije pozitivan ishod ako Kosovo uvede necarinske barijere, već da pregovarački efikasno Srbija ukloni trgovinske barijere. Želeli bismo da vidimo manje prepreka i više otvaranja, više trgovinske saradnje, investicija, pitanja nestalih i mnoštvo drugih pitanja koja već 20 godina brinu obe zemlje", kaže ambasador.

Da Priština u budućim razgovorima o "mini Šengenu" bude pozvana kao ravnopravna članica

Američki diplomata očekuje da Priština u budućim razgovorima o "mini Šengenu" bude pozvana kao ravnopravna članica i da mora poslati svoju delegaciju, jer, kako kaže, ne sme da propusti tu odličnu priliku.

Oni koji misle drugačije propuštaju odličnu priliku, smatra Kosnet.

Izvor: Танјуг

KiMKosnetdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva