:

:

TV Most

Foto: N1

clock

Avgust 27, 2019   11:46

0

251

Kosor: Napadi na Srbe kod Knina mlako osuđeni u Hrvatskoj

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor komentarisala je danas poslednje napade na hrvatske građane srpske nacionalnosti na području Knina, ocenivši da ne misli da je aktuelna situacija u Hrvatskoj teža od one 90-tih, ali smatra da su ti napadi mlako osuđeni. 

Pritom, dodala je, ne isključuje mogućnost jačeg pritiska jednog dela tzv. braniteljskih udruženja s obzirom na to da je, kako kaže, teško prepoznati kakva je spoljna politika Hrvatske prema Srbiji. 

Prema njenim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i, kako kaže, "ekipa iz Srbije" koriste te događaje za blaćenje Hrvatske. 

"Jedan konglomerat rastućih problema i bujanja mržnje koja proizlazi iz toga što mnogi problemi nisu rešeni ili se na njih nije adekvatno reagovalo. Sigurno je da se tu neće svrstati jedno najveće udruženje HVIDRA na čelu s gospdinom Đakićem koji neće dozvoliti da se udari na vladajuću stranku", rekla je Kosor za zagrebačku N1 tv.

Kosor je gostujući na zagrebačkoj N1 tv rekla da ne zna zašto lider SDSS, Milorad Pupovac, zaboravlja da je i on taj koji je odgovoran za atmosferu u društvu, jer je deo vladajuće koalicije.

Na pitanje šta bi pokazali izlaskom iz vladajuće većine, Kosorova je rekla da bi pokazali da misle ozbiljno.

"Ovako sva ta kuknjava pada na tlo. Oni su ti koji mogu razgovorima u vladajućoj koaliciji da utiču na to kako će stvari u državi ići.... To su načela na kojima funkcioniše parlamentarna demokratija. Ja pritom ne zagovaram da Milorad Pupovac napusti koaliciju", kaže Kosor, koja kaže da je bilo za očekivati da premijer Andrej Plenković reaguje na Pupovčeve izjave da Hrvatska postaje faktor nestabilnosti u regionu.

"Ja bih očekivala da će predsednik vlade reagovati na izjave Milorada Pupovca, ali nije reagovao javno. Pretpostavljam da se dogodio neki telefonski razgovor", rekal je Kosor.

Pokušaj smirivanja tenzija, prema Kosor, nije uspeo zato što se na neke pojave nije adekvatno reagovalo. "

Poredeći aktuelnu situaciju sa vremenom kada je ona bila potpredsednica i predsednica vlada i kada su izbilijale netrpeljivosti prema prema određenom delu srpske nacionalne manjine, Kosor kaže da je to uvek tinjalo, a ponekad je bilo i varnica.

"Kad se, kaže, 2006. dogodilo kamenovanje kuće u Biljanima Donjim, ja sam kao potpredsednica Vlade otišla tamo, razgovarala s njima i umirila ih. U susednoj Škabrnji su to saznali i počeli su protesti. Otišla sam i u Škabrnju i razgovarala s protestantima kao tadašnja ministarka branitelja. Mi smo tada uspeli da razrešimo tu situaciju", rekla je Kosor.

Osvrnula se i na predsednicu Grabar-Kitarović rekavši da ona zaboravlja da je donesen zakon o aboliciji, koji je doneo još Franjo Tuđman.

Dakle, dodala je, oni koji se pozivaju na Franju Tuđmana bi uzimali parcijalno od Franje Tuđmana i njegove politike, ali ono što im ne odgovara, to ne bi uzimali.

"Ja mislim da su i u ovom slučaju ljudi koji predstavljaju državu trebalo da odu tamo", istakla je.

Rekla je istovremeno i da nije videla beskompromisnu osudu dovođenja tenka iz Vukovara usred Beograda. 

"Svakom građaninu ove zemlje tema Vukovara donosi strašna sećanja. Ako tenk iz Vukovara u Beogradu donosi išta pozitivno, onda je to krajnje zabrinjavajuće", mišljenja je Kosor. 

Izvor: T a n j u g

Jadranka KosorHrvatskanapadi na Srbe
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva