:

:

TV Most

clock

Oktobar 07, 2020   8:22

0

132

"Kosovka devojka" univerzalna scena ljudskog stradanja, izložena do 16. oktobra

Jedno od najpoznatijih dela srpske likovne umetnosti – slika Uroša Predića "Kosovka devojka", vlasništvo Muzeja grada Beograda, izložena je u jednom od njegovih galerijskih prostora u sali pod svodovima Konaka kneginje Ljubice.

Kosovka devojka, antologijska slika Uroša Predića, već šest decenija samo je povremeno dostupna javnosti.

Remek delo nastalo po skici iz 1914. rađeno je tokom Prvog svetskog rata, a završeno 1919. Sliku su od Predića naručile članice Kola srpskih sestara. Devojka koja palog junaka viteza Pavla Orlovića krepi vodom, simbol je humanosti, nade, časti, otadžbine. 

"Možemo pretpostaviti da je Uroš Predić ovom slikom predstavio univerzalnu scenu ljudskog stradanja koja slede velika ratna zbivanja i da je u liku kosovke devojke predstavio prvu bolničarku", navodi Isidora Savić, kustos Muzeja grada Beograda.

Predićeva  istorijska  kompozicija  u kulturnoj svesti srpskog naroda, nacionalna je i ikonografska.

"Slika je u vlasništvu Muzeja grada od 1940. Slika je jako vredna i zahteva posebne uslove kada se iznosi iz muzejskog depoa. Naravno i u muzejskom depou gde je provela najviše vremena ona je pod posebnim omotačima i tako se i čuva", objašnjava Ivan Milošević iz Muzeja grada Beograda. 

U okviru Dana evropske baštine Kosovka devojka će biti u Konaku kneginje Ljubice do 16. oktobra.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva