:

:

TV Most

clock

Avgust 18, 2019   11:56

0

423

Kosovo popustilo u recipročnim merama za srpske pasoše?

„Kosovo nije uspelo da se odupre međunarodnom pritisku i održi meru reciprociteta za slobodu kretanja koja je uvedena za srpske pasoše“, izvestila je juče Gazeta Blic, pozivajući se na neimenovane izvore.

Nakon što je prošle nedelje kosovski MUP potvrdio da je, u skladu sa Sporazumom o slobodi kretanja iz 2011. odlučeno da se zabrani prelaz sa srpskim pasošima, KoSSev nije uspeo da dobije zvaničan odgovor ni Kosovske policije, ni portparola kosovskog MUP-a, kao ni direktora civilne avijacije o tome koja dokumenta su potrebna kako bi se putovalo drumskim i avio saobraćajem unutar Kosova.

„Kosovo je ponovo počelo da priznaje srpske pasoše, to je rezultat međunarodnog pritiska. Pored toga, bilo je i pritisaka od strane predstavnika Preševske doline koji nisu mogli da putuju na Kosovo sa srpskim pasošima“, rekao je neimenovani izvor Gazete Blic.

Najnoviju prepreku u slobodi kretanja preko prelaza sa centralnom Srbijom, zabrana upotrebe srpskih pasoša kao validnih putnih dokumenata, prištinska vlada nije najavila. Informacija da će prelaze biti moguće preći samo sa srpskom ličnom kartom i izvodom iz matične knjige rođenih sa fotografijom za maloletnike, u medije je dospela zahvaljujući iznenađenim putnicima,  a potvrda od ministarstva je usledila tek nakon pisanja medija.

Potvrda je došla od Jetljira Zuberaja, savetnika ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija koji je na svom Fejsbuk nalogu napisao: „Građani obe zemlje mogu putovati jedino sa ličnom kartom.“

Slično, ni ukidanje ove zabrane nije zvanično najavljeno, a naš portal već danima ne uspeva da dođe do zvanične informacije o tome koja putna dokumenta se smatraju validnim od strane kosovskih vlasti za drumsko i avio putovanje na Kosovu.

Inače, zvaničnih reakcija međunarodnih zvaničnika na Kosovu na informaciju o zabrani srpskih pasoša nije bilo.

Izvor: KoSSev

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva