:

:

TV Most

clock

Mart 31, 2020   13:53

0

465

Kosovo uvodi recipročne mere Srbiji 1. aprila

Taksa od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine u sredu 1. aprila biće ukinuta i zamenjena potpunim recipročnim trgovinskim i političkim merama, kažu zvaničnici kosovske vlade na dužnosti.

Ta mera se zasniva na odluci od 20. marta kada je ukinuta taksa na sirovinske proizvode i najavljeno da će od 1. aprila taksa biti zamenjena recipročnim merama u odnosima sa Srbijom i BiH po svim pitanjima.

Zamenik premijera na dužnosti Haki Abazi potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da se recipročne mere zasnivaju na praksi i politici koju Srbija primenjuje u trgovinskim odnosima sa Kosovom.

“Te mere se uglavnom tiču slobode kretanja ljudi, vozila, transportnih kamiona. Srbija ne priznaje registarske tablice Kosova i obavezuje građane Kosova da ih zamene sa privremenim”, kaže Abazi, pritom uzimajući za primer i sertifikate o proizvodnji ili one sanitarne koje Srbija ne priznaje.

On ističe i da je Srbija neprestano primenjivala mere koje su štetile kosovske proizvođače, ne poštujući tako Sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Abazi navodi da kosovske institucije moraju da zaštite interese države, pritom ukazujući na brojne netarifne barijere koje Srbija primenjuje prema Kosovu.

Zvaničnici Carine Kosova rekli su da su spremni da sprovedu svaku odluku Vlade Kosova. Portparol carine Adriatik Staviljeci navodi da se samo čeka na uputstvo vlade. On je dodao da od kada je ukinuta taksa na sirovinske proizvode 20. marta, vrednost robe koja je iz Srbije i BiH ušla na Kosovu iznosi oko milion eura.

Taksu od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH uveo je bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj krajem 2018. godine. Premijer na dužnosti Aljbin Kurti je u februaru najavio postepeno ukidanje takse, ali i skrenuo pažnju da će, ukoliko Srbija ne prekine kampanju protiv nezavisnosti Kosova, uvesti recipročne mere i tretirati Srbiju onako kako Srbija tretira Kosovo.

Na ukidanju takse bez reciprociteta posebno je insistirao specijalni izaslanik američkog predsednika za mirovne pregovore Kosova i Srbije, Ričard Grenel, a kako bi se nastavio dijalog. Srbija je inače uslovljavala nastavak dijaloga ukidanjem takse.

Podsetimo, vlada Aljbina Kurtija oborena je 25. marta, nepuna dva meseca od formiranja, a na inicijativu njegovog koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova zbog nesuglasica.

Inače, otkako je taksa Vlade Kosova od 100 odsto stupila na snagu, uvoz robe iz Srbije je gotovo sveden na nulu. Prema zvaničnim podacima kosovske Carine, Kosovo je ranije dnevno uvozilo iz Srbije robu u vrednosti od oko 1,2 miliona eura.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica/RSE

KiMdijalog Beograda i Prištinetakserecipročne mere
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva