:

:

TV Most

clock

Oktobar 08, 2015   12:05

0

138

Kosovo gotovo sigurno na dnevnom redu IS Uneska

Tanasković je u izjavi za Tanjug rekao da će se o tome da li će se predlog Albanije i grupe zemalja naći na dnevnom redu ovogodišnjeg zasedanja Izvršnog saveta Uneska 58 država članica ovog tela odlučivati 12. oktobra, na prvoj plenarnoj sednici.

"S obzirom na to da su 32 države članice Izvršnog saveta priznale "Kosovo", a dvadesetak je i napismeno podržalo predlog Albanije, gotovo je sigurno da će se ova tačka naći na dnevnom redu i o njoj će se raspravljati i odlučivati pred kraj zasedanja, oko 20. oktobra", precizirao je Tanasković.

On je dodao da Delegacija Srbije pri Unesku, kao i celokupan sastav srpske diplomatske službe, na čelu s ministrom spoljnih poslova, Vlada Srbije i svi njeni resori, premijer, predsednik Republike, kao i SPC i SANU, ulažu maksimalne napore da se delovanjem u međunarodnoj zajednici spreči prijem Kosova u Unesko.

"ÄŒak i kad bi bilo država s međunarodnopravnim subjektivitetom i suverenitetom, što ono nije, "Kosovo" ne bi bilo kvalifikovano i ne bi ispunjavalo elementarne uslove za članstvo", podvukao je on.

Tanasković je istakao da mnogi u svetu iskazuju razumevanje za argumente Srbije, ali je, kako je rekao, s obzirom na sistem glasanja u Unesku i određenu inerciju oportunizma u međunarodnim odnosima, pitanje da li će to u ovom trenutku biti i dovoljno.

"Mi se nadamo da hoće, a zatim, konačan izbor novih članova vrši se na Generalnoj konferenciji, gde je, za razliku od proste, "Kosovuć za uspeh potrebna dvotrećinska većina glasova, od 195 država članica Uneska", zaključio je ambasador Srbije pri Unesku.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva