:

:

TV Most

clock

Novembar 19, 2021   13:18

0

137

Kosovska Mitrovica - dom evropskih i svetskih šampiona u kik-boksu

Fudbal jeste najvažnija sporedna stvar na svetu, Srbija jeste zemlja košarke, ali je Kosovska Mitrovica poslednjih nekoliko godina dom evropskih i svetskih šampiona u kik-boksu.

U Kosovskoj Mitrovici je registrovano 25 sportskih klubova. U poslednjih 12 meseci, tri takmičara iz dva mitrovička kik-boks kluba, osvojila su više od 25 medalja na turnirima širom regiona i sveta.

Reč je o Magdaleni Luković i Nadi Petronić iz KBK "Kosovska Mitrovica" i Stefanu Pavloviću iz KBK "028".

Nakon osvajanja dve zlatne i jedne srebrne medalje u dresu reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu u Crnoj Gori - Magdalena, Nada i Stefan pokušali su da nam odgovore na pitanja da li je kik-boks „muški“ sport, osećaju li makar malu dozu straha pre nego što uđu u ring, šta ih motiviše, a šta ne vole kada je u pitanju ovaj borilački sport.

Iako ima samo šesnaest godina, Magdalena Luković je aktuelna šampionka Evrope u disciplini K-1.

Kao mlađa trenirala je fudbal, košarku i odbojku, ali joj ti ekipni sportovi nisu bili privlačni.

Sreću je, kako kaže, pronašla u ringu. Kik-boks je njena strast poslednjih pet godina.

Magdalena je učenica Srednje škole u Zvečanu, trenutno je na drugoj godini. Da bi bila najbolja u onome što voli, kako kaže, prinuđena je da često izostaje sa nastave.

„Međutim, u školi mi izlaze u susret što se tiče izostanaka i ocena, tako da sam im veoma zahvalna na tome“, dodaje ona.

Tokom prethodnih pet godina, ova šesnaestogodišnjakinja osvojila je pregršt medalja. Sve joj mnogo znače, međutim, otkriva nam da jedna zauzima posebno mesto u njenom srcu.

„Najdraža mi je medalja sa mog prvog takmičenja u centralnoj Srbiji, zato što sam tada ušla u svet kik-boksa, maštala sam dugo o tome. Ta medalja mi je najbitnija, a sve ostale su mi drage, zato što svaki meč smatram uspehom i novim iskustvom“, objašnjava Magdalena.

To što ima malo slobodnog vremena, jer je ili u školi ili na treningu, ne pada joj teško.

„Sve će to na kraju da se isplati. Smatram da sport usmerava ljude na pravi put“, tvrdi ona.

Na svom putu ka vrhu kik-boks scene, Magdalena ima podršku porodice i prijatelja. Kaže da znanje i motivacija koje dobija od svog trenera, Miluna Milenkovića Luneta, nema cenu.

„On je tu uz nas kada želimo da odustanemo, trener je taj koji nas pogura napred i motiviše.“

Naša sagovornica kaže da je kik-boks specifičan, jer reč o individualnom sportu kojim se ne bavi veliki broj ljudi. Šta je potrebno za ulazak u ring, otkriva nam šampionka Evrope.

„Ovo nije fudbal ili košarka. Potrebni su veliko srce i velika hrabrost da bi se ušlo u ring. Sam si kada uđeš u ring. Bitno je da daš sve od sebe“, poručuje Magdalena.

Kao manu kik-boksa navodi jedino povrede, koje, kako kaže, za sada ne ostavljaju traga na telo i psihu.

„Još uvek smo deca, pa se sada od povreda brzo oporavljamo, ali sve će to kasnije da nas stigne.“

Dodaje da su devojke sve više zainteresovane ulazak u ring i odmeravanje snaga.

„Sve više i više žena je u kik-boksu i drago mi je zbog toga, jer smatram da ovaj sport nije samo za dečake“, kaže Magdalena.

Stefan Pavlović je učenik treće godine Medicinske škole sa domom učenika u Kosovskoj Mitrovici.

Protekle nedelje u dresu reprezentacije Srbije, takmičio se na Evropskom prvenstvu koje je održano u Crnoj Gori. Nažalost, u finalu je poražen od nemačkog takmičara, ali ne žali puno zbog toga, jer je budućnost pred njim.

„Lep je osećaj biti viceprvak Evrope, osvojiti srebro na takvom turniru… Mislim da je moj nastup u finalu mogao biti mnogo bolji. Imao sam dobre šanse da pobedim protivnika, ali me je ’dobio’ na iskustvo. Zadovoljan sam urađenim, ali želim da budem mnogo bolji, trudiću se i dalje“, kaže Stefan.

Nepune dve godine bavi se kik-boksom. Kao deo srpske reprezentacije i KBK „028“ osvojio je veliki broj medalja u prethodnom periodu.

Omiljene su mu zlatna i srebrna medalja sa Balkanskog i Evropskog prvenstva.

Da bi bili uspešni u bilo kom poslu, pa i u sportu, potrebno je uložiti puno rada, truda, znoja… Neretko se tokom treninga ili kik-boks meča prolije i po koja kap krvi, dodaje Stefan.

„Treniramo dva do tri sata dnevno, svakog radnog dana. Svaki sport ima svoje prednosti i mane. Pozitivno kod kik-boksa je to što na treninzima i takmičenjima upoznajemo nove ljude, uspostavljamo kontakte... Mane ovog sporta su silne povrede i udarci, koji mogu da utiču na naša tela za 20, 30 godina.“

Kao i Magdalena, i on da radne dane provodi u školi i na trenizima. Priznaje da nema puno slobodnog vremena, koje uglavnom provodi sa porodicom i prijateljima.

„Imam podršku roditelja, društva itd. Profesori mi izlaze maksimalno u susret, opravdavaju časove, pomažu mi kako i koliko mogu. Drugari su uz mene krenuli da se bave ovim sportom, nekima se svidelo, drugima i ne baš…“

Šesnaestogodišnja Nada Petronić je Stefanova koleginica - pohađaju istu srednju školu i bave se istim sportom. Kik-boksom se bavi šest godina.

Trenira ujutru i uveče svakog radnog dana, a pored toga ima obaveze i u školi. Kaže da retko ko poseduje ono što je neophodno kako bi se profesionalno bavili ovim sportom.

„Kada naši vršnjaci izlaze u grad, mi idemo na treninge. Treba imati volju i srce da bi ste se bavili ovim sportom. Bez toga - uspeha nema. To je ključ svega. Ako imate srce - imate sve. Daš 101% sebe da bi osvojio to što je tebi vredno. Trud će se isplatiti kad tad“, smatra Nada.

Otkriva nam da joj je često u mislima jedna scena iz ringa. U mnoštvu osvojenih medalja izdvaja jednu koja joj je najdraža.

„Svetski kup koji je održan u Budimpešti, kada sam u finalu izgubila od Ukrajinke, to je takmičenje koje mi se urezalo u sećanje. Međutim, to za mene nije poraz, već lekcija. Najdraža mi je nedavno osvojena zlatna medalja na Evropskom prvenstvu.“

Nada poziva svoje vršnjakinje da se pridruže klubu u kojem trenira.

„Ovo nije muški sport, devojke i žene probajte, okušajte se u kik-boksu. Možda dođemo do nekog novog talenta.“

Na kraju našeg razgovora, Nada, Magdalena i Stefan imaju zajedničku poruku za svu decu.

„Deca treba da treniraju bilo koji sport, ne samo kik-boks. Bolje da tako provode svoje slobodno vreme, nego da budu na ulici.“

Izvor: Radio Kontakt Plus

KiMKosovska Mitrovicakik boks
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva