:

:

TV Most

Foto: N1

clock

Novembar 04, 2020   15:15

0

161

Kosovski mediji: Optužnica protiv Tačija "vraćena u istragu"

Kosovski mediji nezvanično su danas javili da je Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu "vratilo istragu" protiv nekadašnjeg komadanta u OVK Hašima Tačija i nekadašnjeg šefa obaveštajne službe OVK Kadrija Veseljija radi kompletiranja spisa i dodatnih dokaza.

Ovu vest je objavila prištinska Koha, ne navodeći izvor informacije, a Specijalizovano tužilaštvo, kao ni sud, o sudbini optužnice se nisu oglašavali.

Optužnicu protiv Tačija, Veseljia i devet pripadnika OVK Specijalizovano tužilastvo je podnelo je Specijalizovanim većima Kosova 24. aprila, a rok od šest meseci za njenu potvrdu istekao je 24. oktobra.

Odluku o potvrđivanju optužnice trebalo je da donese sudija za prethodni postupak, tako da je ili potvrdi ili vrati tužilaštvu na dopunu ili da je odbaci.

Vest da je tužilaštvo "vratilo istragu" protiv Tačija, može da se tumači tako da je samo zatražilo od suda da mu vrati optužnicu nazad radi dopune istrage.

Tači, Veselji i drugi osumnjičeni se optužnicom iz aprila terete za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji, među kojima je i skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici, saopštilo je ranije Specijalizovano tužilaštvo.

Podaci o radu Specijalizovanog tužilaštva kao i veća od početka njihovog rada se drže u strogoj tajnosti, pa je i infomacija da je protiv Tačija i Vaseljia podignuta optužnica objavljena dva meseca nakon toga, 24. juna.

Tužilac je odluku da se objavi nepotvrđena optužnica obrazložio njihovim pritiskom na rad Specijalizovnog tužilaštva i veća, i zalaganjem da se ukine zakon kojim su osnovani.

Ubrzo nakon te infomarmacije, Tači je sa advokatima četiri dana za redom od 13. do 16. jula, išao na razgovore u Specijalizovano tužilaštvo, ali nije poznato o čemu su pričali.

U decembru 2011. godine, švajcarski senator Dik Marti , izvestilac Saveta Evrope, objavio je izveštaj u kome je navedeno nekoliko bivših vođa Oslobodilačke vojske Kosova koji su umešani u ratne zločine.

Kosovska skupština usvojila je zakon o osnivanju Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva u avgustu 2015. godine, a dve godine kasnije ove institucije su počele zvanično sa radom.

Njihovo sedište je izmešteno u Hag zbog bezbdenosti žrtava i svedoka u predstojećim postupcima.

Izvor: T a n j u g

Specijalno tužilaštvoHagHašim TačiOVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva