:

:

TV Most

clock

Maj 16, 2019   8:32

0

236

Kosovski parlament danas o "Veseljijevom sudu"

Pred poslanicima kosovskog parlamenta danas će biti inicijativa predsednika skupštine Kadrija Veseljija za formiranje komisije koja će se baviti sakupljanjem činjenica o navodnim zločinima Srbije na Kosovu I Metohiji, tokom sukoba 1998. i 1999. godine. Pripremljen je i nacrt rezolucije o osudi genocida Srbije na Kosovu.

Proces koji je pokrenuo predsednik skupštine Kadri Veselji odvijaće se u tri faze. Prva je, kako je najavio, formiranje komisije, zatim dokumentovanje činjenica i treća osnivanje međunarodnog suda.

U sklopu ovoga je i Nacrt rezolucije o osudi navodnog genocida Srbije na Kosovu.

Formiranje komisije i izglasavanje nacrta rezolucije su odluke u rukama kosovskih institucija, ali formiranje međunarodnog suda je nešto sa čim Kadri Veselji manipuliše.

Iz više izvora minulih dana moglo je da se čuje da se iza te namere krije pokušaj prikrivanja neuspeha vlade.

Iz opozicionih stranaka Albanaca poručuju da Kosovo ne može da uspostavi pravni mehanizam pošto je to u nadležnosti međunarodnih institucija. Isto tvrde i u kosovskim nevladinim organizacijama.

I upućeni u pitanje ljudskih prava u Prištini kažu da da su razlozi za iniciranje suda političke prirode, i pokušaj da se umanji potencijalni uticaj Specijalnog suda u Hagu za zločine Oslobodilačke vojske Kosova.

Kosovska skupština ne može da formira međunarodni sud. Za istraživanje zločina u Prištini već postoje sudovi, a kosovski istražni organi su do sada mogli da se nesmetano bave ovim pitanjem.

Stoga i ocena opozicije da ovakve inicijative više liče na prikrivanje da na Kosovu ništa ne funkcioniše.

Ono što iz ovih inicijativa može da proistekne jesu zakoni, o kako se navodi, "kažnjavanju poricanja zločina Srbije i genocida".

Zbog javno izrečenog stava o Račku, Ivan Todosijević je smenjen sa mesta ministra u kosovskoj vladi, a protiv njega pokrenuta je istraga. Ubrzo posle njegove smene, formirana je komisija za izradu rezolucije o osudi genocida i iniciran je zakon o verbalnom deliktu.

Pored razmatranja predloga rezolucije o genocidu bivšeg režima Srbije i formiranja komisije za osnivanje tribunala, pred poslanicima će biti i odluka o izgradnju Muzeja genocida, memorijalnog centra proterivanja Albanaca i utvrđivanje datuma kada je genocid počinjen.

Izvor: RTS

Skupština KosovaVeseljijev zakonnajava
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva