:

:

TV Most

Foto: RTV Puls

clock

April 07, 2020   14:24

0

148

Kosovsko Pomoravlje: Stomatološke usluge u vreme pandemije ograničene na bol, otok i traume

U uslovima pandemija virusa COVID 19, otežan je rad svih mediinskih službi, pa i stomatološke. Radno vreme stomatoloških ordinacija u Kosovskom Pomoravlju je od sedam do 15 časova u ambulantama Pasjane, Šilovo i Ranilug.

Kako kaže specijalista dečje i preventivne stomatologije dr Milena Protić Ilić, pored svih epedimioloških mera koje se preduzumaju protiv Covid – 19, neophodno je pažnju javnosti usmeriti i na druge usluge zdravstvene zaštite, iako je obim tih usluga trenutno značajno smanjen, kao što je slučaj sa lečenjem zuba.

„To praktično znači da se pružaju stomatološke usluge samo u slučajevima: bol, otok i trauma“, kaže za Puls dr Milena Protić Ilić i to objašnjava činjenicom da se te intervencije ne mogu da odlože.

Sve druge strane, interevncije, kao što su sanacije karijesa, ukljanjanje mekih naslaga zubnog kamenca, različite kontrole i sl. mogu da sačekaju, jer ne ugrožavaju zdravlje pacijenata.

Doktrorka Protić Ilić upozovara da se i u stomatološkoj ordinaciji pacijenti mogu da sretnu i sa osobama koje su potpuno asimptomatske, ali su i prenosioci zaraze i apeluje na svest pacijanata u zaštiti sopstvenog, ali i zdravlja zdravstvenih radnika koji su u ovom trenutku u izuzetno važnoj misiji.

Izvor: RTV Puls

KiMKosovsko Pomoravljestomatologijakoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva