:

:

TV Most

Foto: Profimedia

clock

Februar 06, 2020   15:42

0

403

Kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Gorana Stanišića

Kosovsko Specijalno tužilaštvo je pred Osnovnim sudom u Prištini podiglo optužnicu protiv Gorana Stanišića za krivično delo "zločini protiv civilnog stanovništva".

Gorana Stanišića, koji je u pritvoru na Kosovu od jula meseca prošle godine, kosovsko tužilaštvo tereti da je kao pripadnik rezervnog sastava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, navodno, "grubo prekršio pravila Medunarodnog humanitarnog prava nad civilima u selima Slovinje i Trbovce u opštini Lipljan".

Stanišić optužen da je "u aprilu 1999. za vreme rata na Kosovu, kršeći pravila Međunarodnog humanitarnog prava, tokom široko rasprostranjenog i sistematskog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga protiv albanskog civilnog stanovništva u selima Slovinje i Trbovce u opštini Lipljan, u saradnji sa drugim pripadnicima ove jedinice, učestvovao u deportaciji albanskog civilnog stanovništva, izvršenju ubistava i drugim nezakonitim radnjama".

Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva "ovim radnjama okrivljeni Goran Stanišić počinio je krivično delo 'Ratni zločin protiv civilnog stanovništva' iz člana 142. u vezi sa članom 22. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije".

Goran Stanišić uhapšen je na punktu Jarinje prošle godine.

Izvor: RTS

KiMoptužnicaStanišić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva