:

:

TV Most

clock

Novembar 16, 2020   20:01

0

274

Kostić: Nije tema članstvo u NATO, već unapređenje saradnje

Članstvo u NATO u ovom trenutku nije tema ni za Srbiju ni za Alijansu, ali jeste unapređenje i dalji razvoj njihovog partnerstva, izjavio je danas ministar-savetnik iz Odeljenja za NATO i Partnerstvo za mir Ministarstva spoljnih poslova Srbije Saša Kostić.

 

Ocenio je da obe strane imaju odgovornost i obavezu da učine sve da se kroz saradnju obezbedi trajna stabilnost u regionu.

Kostić je naveo da saradnja Srbije i NATO ima svoju budućnost i velike potencijale za unapređenje kroz partnerski odnos koji, kako kaže, može da se u svakoj pojedinačnoj oblasti dalje proširuje u interesu postizanja zajedničkih ciljeva - bezbednosti i stabilnosti.

"Odnosi Srbije i NATO su delikatni zbog nasleđa prošlosti i bombardovanja iz 1999.godine, o tim događajima posle više od 20 godina imamo različita gledišta. Ali, obe strane imaju odgovornost i obavezu da čine sve da se kroz saradnju obezbedi trajna stabilnost u regionu", rekao je Kostić na panelu "Srbija i NATO - nova vlada(e) - novi trendovi?" na Beogradskoj NATO nedelji u organizaciji Centra za evroatlantske studije.

Kostić je ocenio da se u mandatima vlada od 2012. godine Srbija pozicionirala na međunarodnoj sceni kao odgovoran, kredibilan i predvidiv partner i "izvoznik" bezbednosti u regionu i naglasio da će nova vlada nastaviti da, zajedno sa predsednikom Republike, sprovodi dasadašnji spoljnopolitički kurs koji je u prethodnom periodu unapredio međunarodni položaj i podigao ugled naše zemlje.

U prethodnom periodu, Srbija je, dodao je Kostić, vratila određena pitanja od suštinskog nacionalnog interesa, prvenstveno pitanje Kosova i Metohije, u fokus pažnje.

Istakao je da pitanje konačnog statusa KiM nije rešeno i da se samo uz konstruktivan dijalog mogu pronaći trajno održiva rešenja u interesu mira i stabilnosti.

Kostić je naglasio da Srbija ne menja svoje spoljnopolitičke prioritete ponovivši da su to zaštita suvereniteta i teritporijalnog integiteta zemlje, clanstvo u EU, unapređenje regionalme saradnje i negovanje prijateljskih i partnerskih odnosa sa svima na globalnom planu.

Ponovio je da je članstvo u EU strateški cilj Srbije i izneo uverenje da je proces evrointegracija zemalja regiona najbolja garancija za njegovu trajnu stabilnost.

Naglasio da su mir, stabilnost i ekonomski prosperitet regiona primarni interes Srbije, uz ocenu da region ne može da bude stabilan ukoliko "u nekom njegovom delu preovladava nestabilnost" i ako se interesi jednih ostvaruju na štetu drugih.

Kostić smatra da povezivanje nema alternativu i da je brži protok ljudi i kapitala garancija prosperiteta čitavog regiona, a samim tim i jačanja stabilnosti.

"U tom smislu je od izuzetnog značaja uspešna realizacija inicijative o regionalnom "mini Šengenu" kako bismo sami doprineli stvaranju uslova za ekonomski napredak i jačanje stabilnosti našeg regiona", rekao je Kostić.

Ukazao je da odnosi sa NATO-om kroz Program partnerstvo za mir za Srbiju predstavljaju važnu oblast spoljne i bezbednosne politike, da su ti odnosi jasno definisani i da se zasnivaju na partnerskoj saradnji u skladu sa politikom vojne neutralnosti Srbije.

Kostić je kazao da vojna neutralnost ostaje jasna, temeljna i prepoznatljiva politika Srbije istakavši da koncept vojne neutralnosti nije "izolacija".

"Kao što mi uvažavamo opredeljenje naših suseda i drugih zemalja za članstvo u NATO i druge saveze, očekujemo razumevanje za našu saradnju sa zemljama koje nišu članice NATO. Naš stav je jasan, a visoko cenimo što naši NATO partneri razumeju i poštuju poziciju Srbije", rekao je Kostić.

On je primetio da se Srbija nedavno našla pod "snažnim i neutemeljinim" spoljnim pritiscima da odstupi od politike vojne neutralnosti i od učešća na ranije planiranoj međunarodnoj vojnoj vežbi u Belorusiji.

"Srbija je donela racionalnu i u trenutnim okolnostima jedino moguću odluku da privremeno, na period od šest meseci, suspenduje sve aktivnosti međunarodne vojne saradnje uključujući i vojne vežbe sa svim partnerima", rekao je Kostić.

Na pitanje o procesu koji je doveo do odluke da se Srbija priključi Deklaraciji EU o Belorusiji i kako će razmatrati slična pitanja u budućnosti, Kostić je kazao da Srbija u procesu evrointegracija nastoji da postepeno usaglašava svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa stavovima EU.

Dodao je da Srbija ima obavezu da do ulaska u EU potpuno usaglasi svoje postavljanje sa stavovima EU, a do tada će, kako kaže, od slučaja do slučaja procenjivati svoje postavljanje i pridruživanje stavovima i deklaracijama EU, a u zavisnosti od svojih spoljnopolitičkih prioriteta i nacionalnih i državnih interesa.

Kostić je naglasio da Srbija u tom procesu ceni da li njen stav može da ima uticaj na pitanje podrške svojim vitalnim nacionalnim interesima, odnosno, na pitanje KiM.

"Srbija ne sedi na dve stolice, već odgovorno gradi svoju poziciju na međunaordnoj sceni i želi da ima nešto za stolom na svojoj stolici", poručio je Kostić.

Izvor: T a n j u g

NATOSaša KostićKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva