:

:

TV Most

clock

April 04, 2019   12:29

0

254

Kostić ponovo predsednik SANU

Akademik Vladimir S. Kostić, dosadašnji predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, ponovo je danas izabran na tu funkciju.

Kostić je na Skupštini SANU izabran za predsednika najviše naučne i umetničke ustanove u Srbiji glasovima 97 akademika i tu funkciju će obavljati naredne četiri godine.

Akademici Zorana V. Popović i Ljubomir Maksimović ponovo su izabrani za potpredsednike SANU, a akademik Marko Anđelković za generalnog sekretara SANU.

Popović je izabran je za potpredsednika SANU za prirodne nauke (Odeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke, Odeljenje hemijskih i bioloških nauka, Odeljenje tehničkih nauka i Odeljenje medicinskih nauka), a Maksimović za potpredsednika za društvene nauke (Odeljenje jezika i književnosti, Odeljenje društvenih nauka, Odeljenje istorijskih nauka i Odeljenje likovne i muzičke umetnosti).

Kostić je u ranije iznetom predlogu plana rada za naredni četvorogodišnji period istakao da Akademija treba da nastavi da nesmanjenim intenzitetom deluje u nizu identitetskih projekata, kao i da će aktivnosti SANU i dalje uključivati dugoročan rad na ključnim nacionalnim projektima, uz kritično praćenje aktuelnog stanja prevashodno u obrazovanju, nauci i umetnosti.

Poseban naglasak biće, kako je rekao, na produbljivanju već postojeće saradnje sa međunarodnim i domaćim institucijama, ali i na dijalogu sa mlađim generacijama.

Izabrani akademici bili su jedini kandidati za članove Predsedništva i njihovim izborom konstituisan je najviši organ SANU.

Izvor: Танјуг

KostićSANUpredsednik
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva