:

:

TV Most

clock

Jul 26, 2021   19:35

0

104

Koten: Neprihvatljiva je borba za demokratiju bojevim glavama

Predsednik Odbora Predstavničkog doma češkog Parlamenta iz stranke Sloboda i direktna demokratija (SPD) Radek Koten kritikovao je NATO zbog nepravde nanete zemljama koje je Alijansa napala.

On je u intervjuu za Sputnjik poručio da je neprihvatljiva borba za demokratiju uz pomoć osiromašenog uranijuma, a govorio je i o „mrlji koja je dve decenije ostala na Češkoj Republici, jer je mogla da spreči krvoproliće", ali je umesto toga, kako je rekao, pristala na bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije.

Poslanik je na društvenim mrežama kritikovao neke češke političare zbog njihove proratne retorike, a postavio je i pitanje da li NATO snage snose odgovornost i da li su kažnjene zbog kampanje protiv Jugoslavije, Sirije i drugih zemalja, u kojima Alijansa učestvuje u ratnim dejstvima, krši mandat UN ili primenjuje mere protiv civila koje nemaju nikakve veze sa širenjem demokratije.

Koten je obrazložući svoj stav, naveo kao slikovit primer bombardovanje SR Jugoslavije, gde nije postojao mandat UN, a poginulo je mnogo civila, dok je tadašnji češki predsednik Vaclav Havel čak govorio o „humanitarnom bombardovanju“.

Češki političar istakao je da je tužno što je NATO na Balkanu ispaljivao rakete za probijanje oklopa sa osiromašenim uranijumom, što je prouzrokovalo različite bolesti i među vojnicima NATO i među lokalnim stanovništvom.

On je naglasio da je iz ovoga trebalo da se izvuku pouke, ali da je situacija takva da se potencijalno ide ka novim sukobima.

Prema njegovom mišljenju, pogrešno je što Evropska unija nastoji da kontroliše sve nacionalne države na osnovu članstva u Uniji, pokušavajući da ima vodeću ulogu nad nacionalnim parlamentima.

Koten smatra da bi da je Češka odbila „humanitarno bombardovanje" dok je aktuelni predsednik Miloš Zeman bio premijer, NATO prestao da insistira na svojoj ideji, ali se to, nažalost, nije dogodilo, i podsetio je da se ove godine Zeman izvinio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog tadašnje pasivnosti Praga.

Borba za demokratiju, bilo osiromašenim uranijumom ili nuklearnim bojevim glavama, potpuno je neprihvatljiva ideja, pretnja samoj našoj egzistenciji, zaključio je češki poslanik.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva