:

:

TV Most

Foto: vlada.mk

clock

Januar 25, 2023   9:54

0

229

Kovačevski: Evropske integracije su budućnost celog zapadnog Balkana

Evropske integracije su budućnost celog zapadnog Balkana, izjavio je premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, dodajući da to za države koje pripadaju tom regionu znači unapređenje kvaliteta života građana i obezbeđenje predvidljivosti u bezbednosti i stabilnosti.

 

"Nakon rata u Ukrajini, to je postalo jasno i Evropskoj uniji. Mi smo geografski deo Evrope i potrebno je zajedništvo u spoljnoj politici, posebno kada je reč o odbrani mira i demokratskih vrednosti. Uopšte nije daleko da to bude ostvareno 2030. godine. Naprotiv, to je racionalan i dostižan cilj", rekao je Kovačevski za list "Politika".

Na konstataciju da nastavak evropskih integracija Severne Makedonije zavisi od ispunjenja bugarskog uslova, odnosno francusko-nemačkog predloga za rešenje spora između Severne Makedonije i Bugarske, što podrazumeva promenu Ustava Severne Makedonije i pitanje kako vidi dalji razvoj evrposkih integracija, Kovačevski ističe da ta država korača evropskim putem, dodajući da je u toku bilateralni skrining, te da ove godine očekuje novi iskorak u evropskim integracijama.

On je naveo da očekivanja bazira na opredeljenju većine građana u državi za članstvo u EU.

Govoreći o odnosima Beograda i Skoplja, Kovačevski napominje da u teškim trenucima dolaze do izražaja prava prijateljstva, i ukazuje da su pandemija i svetska ekonomska kriza potvrdile dobre odnose dve zemlje.

"Međusobno poštovanje stvara osnov za dalji razvoj naših dobrosusedskih odnosa. Zajednički rešavamo sve izazove koje nam je nametnula svetska kriza od rata u Ukrajini", rekao je on.

Kovačevski je istakao da je sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i albanskim premijerom Edijem Ramom u redovnim, ponekad u dnevnim kontaktima.

"Ovo prijateljstvo ne samo da je mnoge iznenadilo već verujem da će poslužiti kao inspiracija za izgradnju dobrosusedskih odnosa", naveo je Kovačevski.

Na pitanje na koji način mir može da ispliva iz vrtloga ovih dešavanja na svetskoj političkoj sceni i da li je ovo šansa za male države poput Severne Makedonije i Srbije, koje zajedno sa Albanijom pripadaju inicijativi "Otvoreni Balkan", Kovačevski je rekao da rešenje svakog otvorenog pitanja mora da bude isključivo dijalogom.

"Nerazumljivo je da se oružje koristi u 21. veku, da stradaju nevini ljudi i da se dovodi u pitanje svetski mir. Posebno je neprihvatljvo da jedna geografski veća država primenjuje silu nad manjom demokratski opredeljenom državom, pokušavajući da ugrozi njenu nezvaisnost i teritorijalni integritet", podvukao je Kovačevski.

On je istakao da Severna Makedonija, Srbija i Albanija u okviru inicijatve "Otvoreni Balkan" unapređuju regionalnu saradnju, čime se ojačava i međusobno poverenje.

"Otvoreni Balkan i Berlinski proces regionalne su inicijative koje nas zbližavaju i podstrek su da zajedno držvimo izoštren fokus na održavanju stabilnosti i bezabednosti regiona, kao i na zajedničkom strateškom cilju - evrposkim integracijama", zaključio je Kovačevski.

Izvor: T a n j u g

Dimitar KovačevskiZapadni BalkanSeverna Makedonija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva