:

:

TV Most

clock

Jun 20, 2019   19:44

0

242

Kozarev se sastao sa američkim i evropskim koordinatorima za izbeglice

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev sastao se danas, povodom Svetskog dana izbeglica, sa američkim regionalnim koordinatorom za izbeglice Timom Svetom i koordinatorom za Evropu Kancelarije za izbeglice Stejt departmenta, Andreom Semjuelson.

Kozarev je predstavnicima američke administarcije zaduženim za brigu o izbeglicama u ovom delu Evrope izneo poražavajuću statistiku najslabijeg održivog povratka proteranog stanovništva na svetu, i precizirao da se od oko 240.000 interno raseljenih lica, Srba sa KiM, vratilo održivo svega manje od deset hiljada.

„I oni koji su se vratili neretko se suočavaju sa napadima i administrativnim barijerama, dok namernici koji makar samo posećuju svoja imanja na KiM bivaju lažno optuživani, zatvarani i progonjeni samo zbog toga što ne žele budzašto da prodaju imovinu“ rekao je Kozarev.

On je Sveta i Semjuelson upoznao sa projektom Sunčana dolina, i naglasio da u narednom periodu treba dati šansu takvim sveobuhvatnim pristupima u pokušaju ostvarivanja održivog povratka na KiM. 

Zamenik direktora Kancelarije za KiM je ukazao i na privrženost Beograda dijalogu kao najboljem načinu za rešavanje pitanja od interesa za bolji svakodnevni život ljudi na terenu, uključujući i tretiranje tema poput imovine. 

Istakao je i da Kancelarija za KiM sprovodi redovne godišnje programe pravne pomoći, te da na sve raspoložive načine pokušava da ojača povratničke zajednice, i istovremeno podvukao da privremena administracija u Prištini, nažalost, čini sve protiv bilo kakvog kompromisa i aktivno narušava ionako krhku situaciju na prostoru KiM.

Izvor: TV Most, saopštenje

KozarevDan izbeglica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva