:

:

TV Most

clock

Novembar 22, 2019   16:33

0

330

Kozarev: Srbija i Srbi čine sve da drugima uskrate izgovore za mržnju i nepoverenje

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev izjavio je danas da ideologije zla u našoj južnoj pokrajini nisu poražene, i da sve ono što se poslednjih meseci događa srpskom narodu veoma podseća na fašizam.

Kozarev je na svečanoj akademiji povodom Dana Kosovske Mitrovice i dana oslobođenja tog grada od okupatora u Drugom svetskom ratu, rekao da su Srbi tradicionalno antifašistički opredeljen narod, ali da u ovome trenutku među albanskim političkim liderima nema onih sa kojima bi Srbi mogli da grade društvo na antifašističkim osnovama.

"Ideologije mržnje su nešto od čega rado okrećemo glavu, jer teško je nekome ko ne mrzi da shvati i sagleda mržnju drugoga. Ali mržnja raste i jača dok zatvaramo oči pred njom, a narod koji je stradao poput našeg, nema pravo da bude ravnodušan prema opasnostima koje se nad njim nadvijaju", rekao je Kozarev.

Prema njegovom mišljenju "u Prištini postoji politički konsenzus o tome da je Srbima potrebno uskratiti sva prava, da im nema mesta kao ravnopravnom narodu na samoproglašenom Kosovu, kao i da je potrebno neosnovano ograničavati slobodu kretanja zvaničnicima Republike Srbije" .

"Danas sa naše strane i dalje stoji ispružena ruka, ali nema ko da je prihvati, jer oni neće čak ni da dotaknu ono što smo mi dodirivali. Ona šovinistička farsa i fašistički maskembal prilikom brojanja srpskih glasova bila je samo još jedan dokaz da, iako među nama i dalje ima mnogo Bora, među njima nema Ramiza", kazao je Kozarev.

Kozarev je ocenio da Srbija i Srbi čine sve da drugima uskrate izgovore za mržnju i nepoverenje, i predlažu saradnju, otvaranje granica u regionu, slobodan protok ljudi, robe i kapitala, ujedinjenje oko zajedničkih interesa, jer to je budućnost na temeljima antifašizma.

"Nadam se da ćemo naredni Dan oslobođenja Kosovske Mitrovice obeležiti manje razočarani i manje nespokojni. U međuvremenu nikome nećemo davati izgovor za mržnju. Čekaćemo strpljivo da razum ovlada, i da neke usijane glave konačno shvate da sloboda za jednog ne mora ići na uštrb slobode drugog. Sloboda, mir i blagostanje mogu biti naša zajednička vrednost i zajednička budućnost, i kada se takva budućnost ostvari, oslobodioci kojih se danas sećamo postaće pobednici", zaključio je Kozarev.

Dušan Kozarev prethodno je bio zadržan više od dva sata na prelazu Jarinje, javio je Kosovo monlajn.

Nakon dvočasovnog zadržavanja Kozarevu je ipak omogućeno da krene put Leposavića i da učestvuje na Akademiji.

Predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić obavestio je prisutne da ljudima iz Kancelarije za KiM nije bio dozvoljen prolaz na Jarinju.

On je isto tako poručio i da je Srbija i ako nisu tu njeni predstavnici svakodnevno prisutna, što svojim delima i radom i pokazuju i vlada i građani i predsednik Aleksandar Vučić.

Izvor: TV Most, Танјуг

KiMKozarevKancelarija za KiMsvečana akademijaDan Kosovske MitroviceSpirićJarinje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva