:

:

TV Most

Foto: Kancelarija za KiM

clock

Septembar 24, 2019   16:22

0

263

Kozarev: Ugrožavanje ljudskih života Srba na KiM „crvena linija“ za Beograd.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev upozorio je danas međunarodnu javnost da se nad srpskim narodom u našoj južnoj pokrajini vrši nedopustiva diskriminacija.

Govoreći u Varšavi na godišnjem implementacionom sasatanku OEBS-a „Ljudske dimenzije“, Kozarev je istakao da su Srbima na Kosovu i Metohiji svakodnevno ugrožena osnovna ljudska prava na život, kretanje, imovinu, pripadnost svojoj etničkoj i verskoj zajednici. 

„Od poslednjeg sastanka Ljudske dimenzije OEBS u Varšavi nažalost nema pozitivnih promena, već se situacija pogoršala. Primetna je i dalje pojačana aktivnost zastrašivanja i podsticanja Srba na napuštanje Kosova i Metohije i odvraćanje proteranih da se na svoja ognjišta vrate. U prethodnoj godini izvršeno je oko 70 etnički motivisanih napada na Srbe“, precizirao je Kozarev.  

Kozarev je vrlo detaljno nabrojao primere ugrožavanja ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji, i na primeru tvrđave Novo Brdo, raskrinkao nastojanja Prištine da nasilnim falsifikovanjem istorije dodatno produbi međunacionalni jaz u pokrajini. 

„Albanci ne samo da otimaju, ruše i pljačkaju Srbe i srpske svetinje, već žele i da u potpunosti uzurpiraju i falsifikuju srpsku istoriju, kao i da izbrišu svaki trag i vekovno prisustvo Srba na teritoriji Kosova i Metohije“, rekao je Kozarev. 

Sa posebnom zabrinutošću Kozarev je govorio o upadu prištinskih specijalaca na sever pokrajine u maju ove godine, kada je širi oružani sukob izbegnut zahvaljujući tome što je Srbija privržena mirnom rešavanju problema. 

Kozarev je, međutim, i ovom prilikom naglasio da je ugrožavanje ljudskih života Srba na Kosovu i Metohiji „crvena linija“ za Beograd.

Kozarev je upozorio i da posebnu opasnost, kako za Srbe tako i za Albance, predstavlja povratak boraca sa ratišta na Bliskom istoku, jer do sada se, kako se procenjuje, više od 250 boraca „Islamske države“ vratilo na KiM i oni predstavljaju realnu opasnost ne samo za Balkan nego i za celu Evropu. 

Trenutno, kao jedan od poslednjih oblika džihadističke borbe u Siriji, deluje jedinica sastavljena od čisto etničkih Albanaca pod nazivom Džamati Alban, a prema podacima albanskih medija, na Kosmetu više od 50 hiljada ljudi praktikuje vahabizam, najradikalniji oblik islamske religije, naveo je zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kozarev je zaključio da Srbija, uprkos svemu, i dalje ostaje staložena i strpljiva, posvećena dijalogu i miru, kompromisnom razrešenju viševekovnog kosmetskog čvora i unapređenju saradnje u regionu.

Izvor: TV Most, saopštenje

KiMKozarev„Ljudske dimenzije“OEBSdiskriminacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva