:

:

TV Most

clock

Avgust 06, 2015   12:05

0

114

Krajem avgusta izjašnjavanje o vraćenom zakonu

U Skupštini Srbije je Tanjugu potvrđeno da je stigao dopis predsednika države da je vratio na ponovno odlučivanje Zakon o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Srbije.

Šef poslanika SNS Zoran Babić rekao je Tanjugu da je Nikolić iskoristio ustavno pravo da ne potpiše neki zakon, navodeći da nije prvi put da jedan šef države vrati neki zakon na ponovno odlučivanje.

Obaveza parlamenta je, kako navodi, da se na prvoj narednoj sednici izjasni o tom zakonu.

"O njemu se neće ponovo raspravljati, već samo izjašnjavati. To će se dogoditi na prvoj narednoj sednici, koja će biti održana verovatno u zadnjoj nedelji avgusta", rekao je Babić.

Nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić je u toku svog mandata vraćao nekoliko zakona na ponovno odlučivanje - svojevremeno je odbio da potpiše zakone o vladi i o radu (2005), radiodifuziji (2006) i Zakon o porezu (2011).

Prema Ustavu Srbije, predsednik Republike je dužan da najkasnije u roku od 15 dana od dana izglasavanja zakona, odnosno najkasnije u roku od sedam dana ako je zakon donet po hitnom postupku, donese ukaz o proglašenju zakona ili da zakon, uz pismeno obrazloženje, vrati Narodnoj skupštini na ponovno odlučivanje.

Ako Narodna skupština odluči da ponovo glasa o zakonu koji je predsednik vratio, zakon se izglasava većinom od ukupnog broja poslanika.

Predsednik Republike je dužan da proglasi ponovno izglasani zakon, a ukoliko ne donese ukaz o proglašenju zakona u Ustavom predviđenom roku, ukaz donosi predsednik Narodne skupštine.

Tu problematiku uređuje i skupštinski Poslovnik o radu, u kome se navodi da se o vraćenom zakonu odlučuje na prvoj narednoj sednici parlamenta.

Ako predsednik Republike, u Ustavom utvrđenom roku, ne donese ukaz o proglašenju zakona, niti zahteva da Narodna skupština ponovo glasa o zakonu koji je donela, zakon proglašava predsednik Narodne skupštine, kaže Poslovnik.

Parlament je taj zakon usvojio 31. jula i njime je predviđeno da će država u narednom periodu u okviru najavljene prodaje državnih nepokretnosti ponuditi poslovne prostore i stanove, koji su već dati u zakup i nisu nužni za funkcionisanje države, ali ne i diplomatska predstavništva.

Ministar finansija Dušan Vujović je, obrazlažući taj zakon, rekao da se očekuje da će država prodajom državnih nepokretnosti ostvariti prihod u vrednosti od oko 30 do 40 miliona evra, kao i da novac od prodaje državnih nepokretnosti sigurno neće otići u tekuću potrošnju.

Opozicija je u raspravi kritikovala predložena rešenja, smatrajući da vlast prodajom nepokretnosti u državnom vlasništvu zapravo prodaje "porodično blago" zarad partijskih interesa, dok su posalnici većine ukazali da izvori prihoda neće otići u tekuću potrošnju i da će sredstava biti usmerena na ostvarenje strateških ciljeva.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva