:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 01, 2019   14:25

0

168

Krajnji cilj pristupnog procesa - punopravno članstvo

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović i ambasador Francusek Žan Luj Falkoni razgovarali su o budućnosti politike proširenja, pogledima Pariza na politiku proširenja, aktuelnim razmišljanjima o pravcima mogućih reformi u EU i njenih zajedničkih politika, kao i o odnosima u regionu, bilateralnim odniosima, i pristupnom procesu Srbije.

U otvorenom i sadržajnom razgovoru ministarka Joksimović je zahvalila na inicijativi Ambasadora da okvirno predstavi pozicije Francuske u pogledu ovih tema, i naglasila da je Srbija pokazala visok stepen partnerskog odnosa sa EU u brojnim pitanjima od zajedničkog interesa i da, kao i do sada, nastavljamo da budemo odgovorno rešeni da nastavimo proces evrointegrisanja.

Podsetila je na važan dokument koji je EK donela u februaru 2018 -Kredibilna strategija proširenja za ZB, u kojoj je Srbija prepoznata kao jedan od favorita za članstvo u EU, i izrazila očekivanje da će novi saziv EK na odgovoran i pouzdano partnerski način nastaviti politiku proširenja onako kako je strategija i predvidela.

Joksimović je naglasila da sa razumevanjem i strpljenjem posmatramo još uvek nezvanične predloge reformi EU i politike proširenja, ali i da istovremeno aktivno delujemo u pogledu našeg pristupnog pocesa i sprovođenja obaveza koje smo preuzeli. Otuda je izrazila očekivanje da će tokom finskog predesedavanja do kraja godine, države članice prepoznati rezultate koje smo postigli u oblasti implementacije obaveza iz poglavlja 23 i 24, a koji su značajni, i da će Srbija dobiti saglasnost za otvaranje novih poglavlja u pristupnom procesu.

Francuski ambasador je podvukao da je pozicija Francuske jasna u pogledu krajnjeg cilja pristupnog procesa - a to je punopravno članstvo za kandidate koji sprovedu sve neophodne reforme.

Predstavio je okvirne ideje u pogledu mogućih izmena, ali koje svakako treba da se pre svega usaglase u okviru EU i svih država članica. Naglasio je da Francuska prepoznaje Srbiju kao ozbiljnu pristupajuću državu, koja sprovodi važne reforme u oblasti vladavine prava i ekonomije.

Takođe, naglasio je da je od značaja za Francusku da čuje stavove, viđenja i iskustva Srbije kao odgovornog kandidata koji je duboko u procesu pristupanja, u pogledu dosadanjeg načina i metodologije vođenja pregovora kao i vidljivih i konkretnih koristi procesa u ovoj fazi pregovora.

Sagovornici su se složili da je bilateralna saradnja dve zemlje u stalnom usponu, posebno nakon važne posete predsednika Makrona Srbiji jula ove godine. Privredna sardnja je izuzetno intenzivna, što svedoči i nedavno usppostavljena Francuska agencija za razvoj sa ciljem dodatnih impulsa razvoju privrede Srbije i Francuske.

Izvor: Танјуг

JoksimovićEUFalkoni
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva