:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Jul 24, 2019   17:05

0

270

Kraljica pozvala Džonsona da formira vladu

Lider konzervativaca Boris Džonson se u Bakingemskoj palati sastao sa kraljicom Elizabetom Drugom. Prema proceduri, ona ga je pozvala da formira vladu, što je on i prihvatio.

Dojučerašnja premijerka Tereza Mej je napustila Dauning strit 10, dok je njen naslednik u skladu da tradicijom otišao u Bakingemski palatu.

Tokom ceremonije poznate kao "rukoljub" kraljica Elizabeta Druga je pozovala Džonsona da stane na čelo vlade. On je prihvatio poziv kraljice.

Nakon toga, napustio je Bakingemsku palatu i uputio se u Dauning strit, odakle će se obratiti naciji.

Toni Bler, nekadašnji britanski premijer, objasnio je da rukoljub ne znači bukvalno da će Džonson poljubiti kraljičinu ruku, već da će je ovlaš dodirnuti usnama. Dovoljno je i rukovanje, kaže Toni Bler.

Demonstranti iz Grinpisa pokušali su da blokiraju široku ceremonijalnu aveniju koja vodi u Bakingemsku palatu, dok je novi britanski premijer Boris Džonson dolazio na sastanak sa kraljicom.

Grupa sačinjena uglavnom od demonstrantkinja, obučenih u crveno, držale su se za ruke, dok su druge razvile transparent na kome je pisalo "Klimatska uzbuna" pokušavajući da prepreče prolaz automobila u policijskoj pratnji.

Izvor: RTS

Boris Džonsonkraljicapremijer Velike BritanijeTereza Mej
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva