:

:

TV Most

clock

Mart 10, 2020   10:58

0

176

Krasnići: Kurtijev antiamerički sindrom opasan za Kosovo i region

Politički analitičar profesor Miljazim Krasnići ocenjuje u izjavi za Kosovo Onlajn da su odnosi Kosova i SAD ozbiljno ugroženi i ističe da premijer Kosova Aljbin Kurti poseduje “antiamerički sindrom” i celu situaciju doživljava kao neku vrstu borbe s imperijalizmom.

 

“Prisustvo međunarodne zajednice Kurti doživljava kao neokolonijalizam ili neoimperijalizam, to je unutar jedne  levičarske doktrine, može se reći ekstremno levičarske partije, i zato su svi potezi gospodina Kurtija u okviru tog ideološkog stereotipa”, smatra Krasnići.

Krasnići podseća da su SAD tražile momentalno i bezuslovno ukidanje taksi na robu iz Srbije kako bi se nastavili pregovori u cilju pronalaženja rešenja, a najavu Kurtija da od 15. marta delimično ukine takse vidi kao paradoksalnu vezu sa lokalnim izborima u Podujevu.

“Svi ljudi koji prate dešavanja na Kosovu i na Balkanu i odnose SAD sa Kosovom začuđeni su sa kojom lakoćom se odbijaju ovi zahtevi. Kao što se zna, SAD su imale krucijalnu ulogu za oslobođenje Kosova i za ovo što imamo danas na Kosovu”, kaže Krasnići.

Prema njegovim rečima, Kosovo ne može da opstane bez pomoći SAD jer postoje problemi u zemljama regiona, a Evropska Unija je komplikovana i teško donosi odluke.

“Ako Kosovo izgubi podršku SAD može da dođe do unutrašnje krize, može doći do veće konfrontacije unutar kosovskog društva. U toj situaciji Srbija bi mogla da bude agresivnija u odbrani srpskog naroda na Kosovu”, navodi Krasnići i napominje da bi takva situacija izazvala regionalnu destabilizaciju.

Krasnići ocenjuje da Kosovo prolazi kroz ozbiljnu institucionalnu krizu jer ni unutrašnja ni spoljna politika nije usklađena.

“Imidž Kosova je pao na međunarodnoj sceni zbog ove takse, ima puno nedoumica i o namerama nove vlade, pogotovo Kurtija, za koga se, za sada može reći da ima konfrontirajući pristup unutar političke scene Kosova. Ima i elemente antiamerikanizma. Kako će se to odvijati ne znam, ali ako se razvija ovako sa ovim potencijalom konfrontacije i unutar Kosova i sa SAD doći ćemo do jedne krizne situacije. Niko ne zna kako će se razvijati, ali će sigurno biti loše i za Kosovo i za region”, upozorava Krasnići.

Izvor: Kosovo Onlajn

KiMMiljazim KrasnićiSADAljbin Kurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva