:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 17, 2021   10:03

0

174

Kraus: Na provokacije Prištine Srbija ima pravo da reaguje

Šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije (FPO) u bečkom parlamentu Maksimilijan Kraus, koji boravi u poseti Srbiji, ocenjuje protekle događaje na severu КиМ bile provokacije Prištine i ističe da Srbija ima pravo da na to reaguje.

Kraus je, za Танјуг, na pitanje da li je FPO posle odlaska sa čela stranke Hajnc-Kristijana Štrahea promenila politiku prema Kosovu, naglasio da je ta stranka bila i ostala čvrsto protiv jednostrano proglašene nezavisnosti.

Kraus ističe da se u tom smislu ništa nije promenilo i da je jasno da je KiM pravno sastavni deo Srbije.

“Odbijamo otcepljenje suprotno međunarodnom pravu i po tom pitanju imamo isto viđenje kao i Vlada Srbije”, dodao je Kraus.

Posebno je istakao da FPO osuđuje eskalaciju nasilja na severu KiM i incidente u kojima je jedan Srbin ranjen.

“To su provokacije kosovskih Albanaca. Smatramo da država Srbija ima pravo da interveniše. Potrebno je naći miroljubivo i održivo rešenje”, dodao je Kraus.

Kada je reč o evropskom putu Srbije, on je ukazao da je na Srbiji odluka o evropskom putu, ali da će, kada pregovori budu pozitivno okončani, Unija dobiti važnog partnera.

“Verujem da bismo sa Srbijom dobili partnera koji zatupa tradicionalne vrednosti, koja je hrišćanska zemlja, sa kojom bismo mogli u EU zajednički da nastupimo protiv negativnih tendencija u Uniji”, rekao je Kraus.

Delegacija FPO, u kojoj je bio i poslanik Evropskog parlamenta iz redova FPO, Harald Vilimski, razgovarala je sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem o saradnji Austrije i Srbije, velikom broju građana poreklom iz Srbije u Austriji, evropskom putu Beograda, pitanju KiM, ali i o vakcinaciji.

Kraus kaže da je sa Dačićem razgovarao o vakcinaciji, odnosno o priznavanju ruske i kineske vakcine u EU, ističući da je velika nepravda što Unija ne priznaje kineski “Sinofarm” i ruski “Sputnjik V” i ne želi da izjednači te vakcine sa ostalima.

“Nefer je da ljudi koji su se vakcinisali kineskom ili ruskom vakcinom ne mogu da budu tretirani na isti način kao imunizovani u Austriji i EU. FPO jasno kaže da ne sme da se pravi razlika između različitih vakcina. Građani po tom pitanju moraju da budu jednako tretirani”, kategoričan je Kraus.

On je istakao zadovoljstvo što u Austriji živi veliki broj građana srpskog porekla, koji su se odlično integrisali i postali deo njenog društva.

„Kao FPO podržali smo njihovu integraciju, i to smo dokazali time što smo kao prva stranka imali poslanika srpskog porekla u bečkoj skupštini”, rekao je Kraus.

Kada je reč o političkoj situaciji u Austriji, nakon ostavke Sebastijana Kurca zbog istrage koja se vodi protiv njega zbog pronevere i mita, Kraus prognozira vanredne parlamentarne izbore najkasnije do polovine naredne godine.

On je ocenio da je politička situacija u Austriji veoma napeta, da je Kurc umešan u ogroman korupcionaški skandal i da su on i njegova stranka OVP teško uzdrmani.

Sa druge strane je, kaže, koalicioni partner OVP - Zeleni, koji, primećuje, ne zna šta da radi.

Zbog toga smatra da, srednjoročno gledano, vanredni parlamentarni izbori neće moći da se izbegnu, a iz tih izbora, dodaju, FPO će izaći osnažen.

“Ko poznaje austrijski Ustav zna da je za održavanje parlamentarnih izbora potrebno više meseci pripreme. Zato smatram da će ova vlada trajati svega par nedelja i da ćemo početkom, najkasnije sredinom godine imati vanredne izbore”, rekao je Kraus.

Izvor: Танјуг

Maksimilijan KrausKiMakcija kosovske policije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva