:

:

TV Most

clock

Januar 10, 2024   8:12

0

60

Krčedinska ada: Nastavlja se evakuacija životinja

Posle dve ture evakuacije sa Krčedinske ade, nastavlja se spasavanje životinja zarobljenjih na tom ostrvu zbog rasta vodostaja Dunava. Na višim delovima Krčedinske ade bilo je zarobljeno oko 200 životinja, pre svega konja i goveda. Njima su u ponedeljak vatrogasci i vojska dopremali hranu.

Prilikom evakuacije došlo je do nekoliko problema: Prva skela nije imala ogradu, zatim se brod zaglavio, a na kraju i pokvario, te su na bezbedno prevezene samo dve ture od po 30 životinja.

Prema rečima vlasnika, stočara Milenka Plavšića, ima i uginulih životinja.

"Moje životinje su gladne i smrznute, sad moram da ih hranim. Puno se naroda odazvalo i država, hvala vam. One životinje što su pobegle, njih ćemo isto skupljati da ne prave ljudima štetu, kazao je Plavšić.

Iz Javnog preduzeća "Vojvodinašume" najavili su oko 10 polazaka za evakuaciju, a tačan broj uginulih životinja nije poznat još uvek.

Iz "Vojvodinašuma" su ranije naveli da su na inicijativu Pokrajinske Vlade i molbu vlasnika stoke na raspolaganje stavili svoje ljudske i tehničke resurse.

Zahvaljujući saradnji Ministarstva poljoprivrede, JP "Vojvodinašume", Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva unutrašnjih poslova, pronađen je način zahvaljujući kojem će JP "Vojvodinašume" obezbediti i finansirati skelu od 28 tona pomoću koje će životinje na bezbedan način, uz prisustvo Veterinarskih inspektora, danas biti prebačene na bezbedno.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g/AP

Krčedinska adaživotinjeevakuacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva