:

:

TV Most

clock

Mart 01, 2022   12:17

0

123

Kremlj: Nećemo zbog sankcija promeniti stav o Ukrajini; Lavrov: Opasnost da Ukrajina nabavi nuklearno oružje, reagovaćemo

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Rusija nikada neće zbog sankcija Zapada promeniti svoj stav o Ukrajini.

Peskov je rekao da, iako su počeli direktni pregovori između Moskve i Kijeva, nema planova za razgovore između predsednika dve zemlje, prenosi RIA Novosti.

On je odbacio optužbe da su na udaru ruskih snaga u Ukrajini civilni ciljevi i da koriste kasetne i vakuum bombe.

Lavrov: Opasnost da Ukrajina nabavi nuklearno oružje, reagovaćemo

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao je danas "realnom opasnošću" mogućnost da Kijev nabavi nuklearno oružje i poručio da je za Rusiju neprihvatljivo da se američko nuklearno oružje nalazi u Evropi.

Lavrov je u video obraćanju na konferenciji o razoružanju u Ženevi upozorio i da su neke zemlje počele da koriste svemirski prostor u vojne svrhe i upozorio da je sve realnija pretnja od nove trke u naoružanju i sukoba u svemiru, prenosi TAS S.

Optužio je zemlje EU da pokušavaju da "pobegnu od iskrenog i direktnog dijaloga" birajući, kako je naveo, put jednostranih nelegitimnih sankcija.

Lavrov je rekao da Rusija ne može, a da ne reaguje na neodgovorne izjave Kijeva o mogućnosti da Ukrajina poseduje nuklearno oružje, ocenivši da je to realna opasnost.

"Ukrajina i dalje ima sovjetsku tehnologiju i sredstva isporuke takvog naoružanja. Ne možemo da ne odgovorimo na ovu stvarnu opasnost", rekao je Lavrov , a prenosi Rojters.

Lavrov je naglasio da je za Rusiju neprihvatljivo što se američko nuklearno oružje nalazi u Evropi, suprotno, kako je rekao, osnovnim odredbama Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, dodaje Sputnjik.

"Nastavlja se pokvarena praksa ‘zajedničkih nuklearnih misija’ uz učešće nenuklearnih zemalja NATO-a. U njihovim okvirima razrađuju se scenariji za upotrebu nuklearnog oružja po Rusiji. Krajnje je vreme da se američko nuklearno oružje vrati kući i u Evropi potpuno demontira infrastruktura povezana sa njim", poručio je Lavrov.

On je dodao da je Rusija spremna na zajednicki rad sa SAD na pitanjima strateške stabilnosti.

Lavrov je naveo da Rusija poziva SAD da strogo ispunjavaju svoje obaveze da ne jacaju bezbednost na racun drugih.

Kako je objasnio, to bi pomoglo da se poboljša vojno-politička situacija u evroatlantskom regionu, stvore preduslovi za napredovanje po nizu pitanja u oblasti kontrole naoružanja, uključujući i mogući rad na novim sporazumima.

Lavrov je naveo da Zapad treba da odustane od stvaranja vojnih objekata na teritoriji bivših sovjetskih zemalja.

Lavrov je rekao da Zapad još nije pokazao spremnost da Rusiji pruži pravno obavezujuće, dugoročne bezbednosne garancije, a posebno da odustane od daljeg širenja NATO-a, uključujući i opoziv "bukureštanske formule" da će Ukrajina i Gruzija postati članice Alijanse.

Ministar je ukazao na potrebu vraćanja vojnih potencijala, uključujući udarne, i infrastrukture NATO-a na stanje iz 1997. godine, kada je potpisan osnivački akt Rusija-NATO.

"Za nas ostvarivanje ovih ciljeva ima fundamentalni značaj", poručio je Lavrov.

Lavrov je rekao da su opasnosti koje, kako je rekao, "režim Vladimira Zelenskog" predstavlja za susedne zemlje i međunarodnu bezbednost značajno porasle, nakon što su vlasti sa sedištem u Kijevu počele "opasne igre vezane za planove za nabavku sopstvenog nuklearnog oružja".

On je ocenio da je tragedija Ukrajine rezultat popuštanja zapadnih pokrovitelja "zločinačkom režimu formiranom u Kijevu" posle neustavnog prevrata u februaru 2014. godine, izvršenog nasuprot garancijama Nemacke, Poljske i Francuske po sporazumu o rešavanju unutrašnje ukrajinske krize.

On je naglasio da u Rusiji nema kopnenih raketa srednjeg i kratkog dometa.

"Želeo bih da istaknem da Rusija nije imala i nema kopnene rakete srednjeg i kratkog dometa. Tvrditi suprotno znači namerno stvarati lažnu sliku, prikrivati postupke onih koji snose stvarnu krivicu za uništenje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa“, naveo je Lavrov.

On je podsetio da je Rusija, u cilju obezbeđivanja predvidljivosti i uzdržanosti u raketnoj oblasti u kontekstu raskidanja Sporazuma o likvidaciji raketa, jednostrano preuzela obavezu da ne raspoređuje prva sisteme koji podležu Sporazumu u onim regionima u kojima postoji slično oružje americke proizvodnje.

"Pozivamo Sjedinjene Americke Države i njihove saveznike da slede naš primer", zaključio je Lavrov.

Izvor: T a n j u g

PeskovLavrovsankcijenukealno oružje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva